Schrijversinterview met Johan Klein Haneveld

Vorige Artikel 13 van 13

24 juni 2018

Voor een terugkomend topic, vragen wij (beginnende) schrijvers de hemd van het lijf en mogen hier vaak ook een leuke actie aan hangen! Ditmaal is Johan Klein Haneveld aan de beurt.

We hebben een aantal leuke vragen gesteld en hiervan kwamen meerdere vragen van onze volgers op facebook ?

 • Wil je kort iets over jezelf vertellen? 

Johan Klein Haneveld is mijn naam en ik ben geboren in 1976. Schrijven doe ik al sinds de laatste jaren van de basisschool. Ik vond dat we te weinig opdrachten kregen voor opstellen en besloot dan maar zelf de pen ter hand te nemen. Op de middelbare school schreef ik voor mezelf meerdere avonturenboeken en korte verhalen. Uiteindelijk besloot ik een boek te schrijven met als doel uitgegeven te worden. Het werd ‘Neptunus’, een SF-thriller die verscheen in 2001. Daarna had ik bijna tien jaar lang last van een writersblock en worstelde ik met overspannenheidsklachten, maar sinds zes jaar heb ik het schrijven weer helemaal te pakken. Wanneer ik niet schrijf werk ik bij het Tijdschrift voor Diergeneeskunde, of ben ik te vinden in dierentuinen, de bioscoop of boekwinkels. Ik kan ook erg genieten van mijn vier zoetwateraquariums. Samen met mijn vrouw woon ik in Delft.

 • Hoe kom je aan de onderwerpen/ideeën van/voor je verhalen/boek?

Wat inspiratie precies is, weet ik niet. Ideeën komen plotseling op. ‘Zou het niet leuk zijn om hierover te schrijven?’, ‘Wat als dit nu eens gebeurt?’ Ik probeer altijd een notitieboekje op zak te hebben voor het geval dat of ik gebruik de notitieapp in mijn telefoon. Je moet ervoor open staan. Sterker nog, je moet ernaar verlangen. Zoals een woord dat op het puntje van je tong ligt een half uur later opeens komt bovendrijven, zo is het met ideeën ook. Ik wil eigenlijk in elk verhaal dat ik schrijf iets doen dat ik nog niet eerder gedaan heb, mezelf als het ware uitdagen. Ik merk dat mijn ideeën daar rekening mee houden en inderdaad uitdagingen bieden.

 • Waar haal je je inspiratie vandaan?

Mijn ervaring is dat je ideeën krijgt over de onderwerpen waar je mee bezig bent. Anders gezegd: je krijgt waar je jezelf mee vult. Ben je vooral bezig met je werk, dan krijg je ideeën voor je werk. Ben je vooral bezig met je studie, dan krijg je daarvoor ideeën. Een schrijver houdt daarom zijn ogen open en voedt zich met van alles en nog wat. Ik lees veel en wordt daardoor geïnspireerd. Maar ook stripboeken en films kunnen tot ideeën leiden. Daarnaast verdiep ik me in wetenschappelijke onderwerpen, vooral de biologie. Ik ben groot natuurliefhebber en ook dat komt vaak terug in mijn verhalen, net als mijn bezorgdheid over het klimaat en de biodiversiteit.

 • Heb je wel eens een writersblock en zo ja, hoe kom je daaruit?

Ik heb eens bijna tien jaar een writersblock gehad. Ik dacht dat ik geen verbeelding had. Dat was natuurlijk niet zo. Als anderen me om ideeën vroegen kwamen die vanzelf. Twee lessen hielpen me eruit. Ten eerste wat ik hierboven schreef over ideeën: toen ik mezelf weer vooral bezig ging houden met verhalen, kreeg ik daarvoor ook weer ideeën. Ten tweede las ik een citaat van Neil Gaiman. Hij zei dat hij dagen had waarop hij in de flow zat en de woorden uit zijn pen stroomden. En dagen waarop elk woord een worsteling leek te kosten. Maar als hij zijn werk teruglas zag hij geen verschil in wat hij op die dagen had geschreven. Schrijven is gewoon gaan zitten en werken - ook al voelt het moeilijk. De inspiratie volgt vaak als je eenmaal aan het schrijven bent.

 • Welke boeken/schrijvers lees je zelf graag? En zijn die ook een inspiratie voor je?

Ik ben groot liefhebber van science fiction verhalen. Van de klassiekers van Isaac Asimov en Arthur C. Clarke, tot moderne schrijvers als Hannu Rajaniemi, Kim Stanley Robinson en Stephen Baxter. Ik word door deze schrijvers zeker geïnspireerd! Mijn bundel ‘Conquistador’ bevat diverse verwijzingen naar hun verhalen. Op fantasygebied geniet ik van Robin Hobb, Steven Erikson en Stephen Donaldson. Omdat ik zo’n fan was van hun boeken ging ik aan de slag met mijn tweeluik ‘De Krakenvorst’. Sinds kort heb ik ontdekt dat er ook een grote groep Nederlandse schrijvers is met fantastisch werk. Tais Teng is echt een geweldig schrijver met heel veel fantasie. Anthonie Holslag schrijft gave horrorverhalen. En ook de boeken van Sophia Drenth zijn erg onderhoudend.

 • Hoeveel verhalen/boeken heb je geschreven (en evt. uitgebracht bij welke uitgeverij)?

Ondertussen heb ik heel veel korte verhalen geschreven en een heel aantal boeken. Teveel om op te noemen, eigenlijk. Ik schreef twee non-fictieboeken en die zijn allebei uitgegeven. Verder zijn er tot nu toe vijf romans van mij verschenen. De meest recente zijn de twee delen van ‘De Krakenvorst’, boek 1: ‘Keruga’ en boek 2 ‘Kartaalmon’.Deze zijn uitgebracht door Uitgeverij Macc. Vorig jaar kwam bij Godijn Publishing mijn verhalenbundel ‘Conquistador’ uit. Mijn korte verhalen verschenen onder andere in het kwartaalblad ‘Fantastische Vertellingen’, in de Ganymedes-bundels, in Edge.Zero en in bundels als ‘Achterblijvers’. Ook op sites als Fantasize en De Futurist zijn korte verhalen van mij gepubliceerd.

 • Waar ben je het meest trots op?

Mijn bundel ‘Conquistador’ is voor mij toch wel speciaal. Vooral omdat er in Nederland best veel fantasyromans worden uitgegeven, maar slechts weinig verhalenbundels. En dan al helemaal niet met sciencefictionverhalen. Die zouden niet verkopen, werd gezegd. Mijn bundel werd echter enthousiast ontvangen. Recensenten vergeleken mijn verhalen met die van Asimov en Clarke en noemden het intelligente SF, die de ‘sense of wonder’ van de oude SF wist op te roepen. Een lezer die ik afgelopen maand ontmoette op een festival noemde de bundel ‘Meesterlijk’. Ik hoorde ook van twee SF-schrijvers dat ze zich bij hun verhalen door ‘Conquistador’ hebben laten inspireren. Dat is toch wel het mooiste, als je eigen verhalen anderen weer tot ideeën brengen. Ik hoop dan ook dat de SF in Nederland weer in ere hersteld gaat worden, want het levert zulke toffe verhalen en nieuwe ideeën op!

 • Beste eerste zin die je ooit geschreven hebt?

‘Lucia was altijd een ogenblik gedesoriënteerd wanneer ze in een ander lichaam was geplaatst. Nu dus ook.’ Zo begint het verhaal ‘Afdaling’ in mijn bundel ‘Conquistador’ …

 • Heb je tips voor beginnende schrijvers?

Iedere schrijver gaat anders te werk. Sommige houden ervan om hun verhalen te plannen van te voren, anderen beginnen en kijken waar ze uitkomen. Sommigen schrijven op vaste momenten, anderen wanneer het uitkomt. Je moet zelf ontdekken wat bij je past. Algemene adviezen zijn best moeilijk te geven, want voor de meeste schrijfregels geldt dat je ze alleen moet toepassen als ze voor jou werken. En je moet je niet laten inperken door andermans ideeën over schrijven. Wat volgens mij voor elke schrijver wel geldt is dat je leert schrijven door veel te lezen. Er zijn schrijvers die zeggen dat ze weinig lezen of daar zelfs niet echt van houden, maar ik heb daar mijn twijfels bij. Je leert je materiaal kennen, je leert hoe een verhaal loopt, hoe zinnen vloeien, welke woorden je kunt gebruiken, hoe karakters worden beschreven, welke stijlen je kunt toepassen, door te lezen. En veel. En verder veel schrijven. Er is een vuistregel die stelt dat je iets 10.000 uur moet doen voor je er goed in bent geworden. Het eerste verhaal dat je schrijft zal waarschijnlijk nog niet zo goed zijn. De verhalen die ik schreef op de basisschool en op de middelbare school waren dat in elk geval niet. Maar als ik ze teruglees zie ik dat ik met elk verhaal groeide als schrijver, tot ik het niveau bereikt had waarop ze het uitgeven waard waren. Dus lees veel en schrijf veel, en laat niet te veel afhangen van inspiratie, maar ga ervoor zitten.

 • Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik ben altijd met nieuwe projecten bezig. Als ik te lang niet schrijf word ik namelijk onrustig. Dit jaar komen er drie nieuwe boeken van mij uit. Een tweede SF-verhalenbundel bij Godijn Publishing, ‘Het teken in de lucht’, een novelle die zich afspeelt in Dizary, de wereld van Patrick Kerkhof, en een SF-roman over een verre toekomst en de gevolgen van pesten, ‘De afvallige ster’. Voor volgend jaar mag ik het vijfde deel van de Castlefestkronieken schrijven en ik doe met vier andere schrijvers mee aan een heel leuk SF-project. Ik heb begin dit jaar ook een dystopische roman geschreven, ‘De groene toren’, die hopelijk begin 2020 kan verschijnen. En daarna ga ik werken aan een boek over dinosauriërs in de ruimte .
 

Speciaal voor onze volgers geeft Johan een exemplaar van 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga' weg! Wil je ook kans maken op dit boek? Reageer dan onder dit Facebook bericht en wie weet krijg jij hem gesigneerd in de bus! Deze actie loopt t/m 1 juli 2018.
Johan heeft ook een blog, neem eens een kijkje.

Bedankt Johan Klein Haneveld en succes met je komende verhalen en boeken!

Tekst achterflap:

Na tweeduizend jaar vrede brengt de priesteres in opleiding Alecia de nacht door bij de Spiegel der Dromen. Wat ze ziet jaagt haar angst aan: een enorme inktvis stort zich op de wereld. Tegelijkertijd reist Tarid, half mens en half Hirita, af naar het land Kartaalmon om daar zijn geboorterecht op te eisen; de troon waar zijn grootvader ooit van verstoten is. De moeilijkheden die hij tegenkomt zijn groter dan hij verwacht had. En dan is er nog de Krakenvorst, een mysterieuze tiran die het volk met harde hand in toom houdt. De belastingen worden alsmaar hoger en dwingen sommige mensen tot wanhopige maatregelen.

⭐⭐⭐⭐⭐

*Duurzaam verpakt.
*Persoonlijke aandacht.
*Gratis cadeauservice
*Groot aanbod van o.a Fantasy, SF & YA boeken.
*Zoek je een boek? Stuur ons gerust een bericht!
*Bookish goodies & Boekenbonnen
*Normale levertijd 1-2 dagen, Mystery Boxen uitgezonderd
*Brievenbuspakket €4,- & pakketpost €6,05
*Gratis verzenden vanaf €100,-

Gastenboek

 • 15-10-2020 - Het bestelde boek was niet van nieuw te onderscheiden, een...  lees meer
 • 12-10-2020 - Binnen een dag na betaling kon ik al genieten van...  lees meer
 • 01-10-2020 - Al de hele dag had ik uitgekeken naar mijn persoonlijke...  lees meer
Plaats een bericht

Boekenpost

Meld je aan voor onze Boekenpost; ontvang 10% korting en blijf op de hoogte van nieuw binnen gekomen boeken, aanbiedingen & winacties.

 

Aanbieding

© 2014 - 2020 AnderWereld | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel