Schrijversinterview met Kim ten Tusscher

Vorige Artikel 10 van 13 Volgende

04-05-2018

Voor een terugkomend topic, vragen wij (beginnende) schrijvers de hemd van het lijf en mogen hier vaak ook een leuke actie aan hangen! Ditmaal is Kim ten Tusscher aan de beurt.

We hebben een aantal leuke vragen gesteld en hiervan kwamen meerdere vragen van onze volgers op facebook ?

 • Wil je kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Kim ten Tusscher. Ik ben 38 jaar en woon met mijn man in Enschede. Naast het schrijven van fantasy verhalen, ben ik graag creatief bezig, hoewel ik daar niet altijd veel tijd voor heb. Ik houd van thee, koekjes en reizen.

Na het zien van the Lord of the Rings kwam ik in het fantasy wereldje terecht. Eerst als kostuummaker, maar toen ik naar aanleiding van een droom een idee kreeg voor een verhaal ook als schrijver.
 

 • Hoe kom je aan de onderwerpen/ideeën van/voor je verhalen/boek?

Voor mijn eerste boek 'Hydrhaga' was dat dus die droom. Voor de boeken daarna is het wat moeilijker om deze vraag te beantwoorden. Ik wilde een verhaal schrijven over een hoofdpersoon met een verschrikkelijke achtergrond. Dat werd Lilith, een vrouw die in een draak kan veranderen. Zij is op de vlucht voor haar meester. Deze magiër gebruikte Lilith als een wapen in zijn oorlog. Je snapt wel wat zij als vuurspuwende draak op haar geweten heeft.

Tijdens het schrijven, werden de wereld en haar bewoners duidelijker voor me en van het een kwam het ander. In de trilogie speelt op de achtergrond nog een andere religie een rol. Dat verhaal vertel ik in Jager en Prooi. Toen ik dat had afgerond, kwam het idee voor de Vertellingen van de Ondergang eigenlijk vanzelf. Deze nieuwe serie knoopt mijn vorige werk zo mooi aan elkaar.

Dat is misschien ook wel het wonderlijke van mijn schrijven: iedere keer weer ontdek ik nieuwe stukjes van mijn wereld waarvan ik het verhaal wil weten. En zo ontstaan dan de nieuwe boeken.
 

 • Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit muziek die ik hoor, reizen die ik maak. Uit dingen die ik om me heen zie en niet begrijp. Echt overal. En hoewel ik eigenlijk vind dat dit veel te zweverig klinkt: soms voelt het alsof de verhalen al ergens zweven en ik ze alleen nog uit de lucht hoef te plukken om op papier te zetten. Dat is dan vooral op de momenten dat het schrijven erg makkelijk gaat. Er zijn ook genoeg momenten dat het erg hard werken is en het helemaal niet vanzelf komt.
 

 • Heb je wel eens een writersblock en zo ja, hoe kom je daaruit?

Een verhaal komt niet altijd even makkelijk, maar er is altijd wel wat te doen: een ander hoofdstuk of andere verhaallijn schrijven, redigeren, herschrijven. Maar als het echt even niet lukt, helpt het om te gaan douchen of wandelen. Of tekeningetjes maken. Die zijn dan echt puur voor mezelf, maar als ik ga schetsen, begint het verhaal ook weer te stromen, omdat je ineens over details moet nadenken waar je niet eerder aan hebt gedacht.

Volgens mij komt een writersblock door twee dingen:

Je hebt niet goed nagedacht over de details. Dan helpt dat tekenen dus heel goed.

Of je dwingt je verhaal en je personages in een richting die niet logisch is. De oplossing in dit geval is even afstand nemen en het grotere geheel overzien.
 

 • Welke boeken/schrijvers lees je zelf graag? En zijn die ook een inspiratie voor je?

Ik probeer heel afwisselend te lezen in verschillende genres, maar eerlijk gezegd maak ik vaak te weinig tijd vrij voor lezen. Een tijdje geleden ben ik daarom begonnen met het lezen van een paar hoofdstukjes voor ik ga slapen. Al snel ontdekte ik een probleem… Ik ben zo’n lezer die snel huilt bij de emotionele scènes en huilend in slaap vallen en de volgende ochtend opstaan met dikke ogen is niet echt prettig. Daar moet ik dus nog wat op verzinnen.

Een geweldige fantasy schrijver vind ik Robin Hobb. Een hele goede schrijver uit Nederland vind ik Kelly van der Laan.

Boeken van anderen zijn vooral een manier om te blijven groeien als schrijver, want je kunt zoveel leren van andere auteurs. Daarom lees ik ook niet alleen maar fantasy, maar ook thrillers, feelgood, historische romans, enzovoort.
 

 • Hoeveel verhalen/boeken heb je geschreven (en evt. uitgebracht bij welke uitgeverij)?

Mijn achtste boek is net uit. Dit is het tweede deel van de Vertellingen van de Ondergang: Macht. Mijn boeken zijn allemaal uitgegeven door Zilverspoor. Enkele zijn ook vertaald en dat doe ik in eigen beheer.

Hydrhaga was mijn debuut en is een op zichzelf staand verhaal.

Daarna ben ik begonnen met het uitwerken van Liliths wereld. Dat begon met de trilogie (Gebonden in DuisterVerbroken in Schemer en Geboren in Licht). Daarna kwam het tweeluik Jager en Prooi. En nu ben ik bezig met een serie van vier boeken: de Vertellingen van de Ondergang. Bloed en Macht zijn al verschenen.

De Lilith trilogie, Jager en Prooi en mijn nieuwe serie horen allemaal bij elkaar, maar de series zijn los van elkaar te lezen. Het maakt ook niet uit in welke serie je begint.

Mijn verhalen kenmerken zich door de spanning en onverwachte wendingen, maar vooral door de levensechte personages. Niemand is echt goed of kwaad, waardoor je als lezer je eigen kant kunt kiezen in mijn verhalen.
 

 • Waar ben je het meest trots op?

Op de serie die ik nu aan het schrijven ben. Eigenlijk verenigt deze alles wat ik goed vond aan mijn vorige series. Het mystieke uit de trilogie en het psychologische uit Jager en Prooi. En zelfs af en toe het mysterieuze en gekke uit Hydrhaga. Als de hele serie klaar is, moet veel meer duidelijk zijn over de wereld waarin deze verhalen spelen. Niet alleen hoe de landen en de geschiedenis in elkaar steken, maar ook hoe de wereld is gevormd en hoe de Godenwereld en het hiernamaals zijn. Dat maakt het ook heel spannend om te schrijven. Lukt het me om alles bij elkaar te brengen tot een geweldige finale?
 

 • Beste eerste zin die je ooit geschreven hebt?

Eerste zinnen worden best wel overschat, vind ik. Maar een zin uit Macht waar ik wel heel trots op ben is: De krekels begroetten de schemering en een voor een prikten de sterren gaatjes in het doodskleed van de dag.
 

 • Heb je tips voor beginnende schrijvers?

Als je wilt gaan schrijven, maar het nog nooit hebt gedaan, ga dan dat verhaal dat in je sluimert op papier zetten. Wees niet bang voor fouten, maar schrijf het op en geniet van het proces. Die eerste versie (en ook de versies daarna) zal niet perfect zijn, dus laat je niet belemmeren door te streven naar een foutloos document.

Pas als je de eerste versie op papier hebt gezet, kun je het gaan fijn slijpen en verbeteren. Ook kun je dan pas op zoek naar die informatie over schrijven waar jij wat aan hebt, want pas als je wat hebt geschreven, weet je wat je lastig vindt en nog moet leren.
 

 • Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik heb afgelopen week een pauze ingelast. Macht is net uit en ik moest echt even bijkomen van het redactieproces en de lancering op Elfia. Toch kruipt bloed waar het niet gaan kan, want ik heb alweer stukjes op papier gezet voor het derde deel van de serie. Vanaf 1 mei wil ik me hier weer op gaan storten en ik hoop om begin september het verhaal helemaal op papier te hebben staan, zodat ik daarna met de hulp van een proeflezer kan gaan herschrijven en fijn slijpen. April 2019 moet dit deel verkrijgbaar zijn.

 

Speciaal voor onze volgers heeft Kim 5 (!) setjes van verschillende gave & gesigneerde boekeleggers samengesteld! Wil je ook graag kans maken op een setje? Reageer dan onder dit Facebook bericht en wie weet krijg jij zo'n gave set toegestuurd! Deze actie loopt t/m 11 mei 2018.

Bedankt Kim ten Tusscher en succes deel 3 van de Vertellingen van de Ondergang!
Meer lezen over Kim? Bezoek dan haar website

 

⭐⭐⭐⭐⭐

*Duurzaam verpakt.
*Persoonlijke aandacht.
*Gratis cadeauservice
*Groot aanbod van o.a Fantasy, SF & YA boeken.
*Zoek je een boek? Stuur ons gerust een bericht!
*Bookish goodies & Boekenbonnen
*Normale levertijd 1-2 dagen, Mystery Boxen uitgezonderd
*Brievenbuspakket €4,- & pakketpost €6,05
*Gratis verzenden vanaf €100,-

Gastenboek

 • 15-10-2020 - Het bestelde boek was niet van nieuw te onderscheiden, een...  lees meer
 • 12-10-2020 - Binnen een dag na betaling kon ik al genieten van...  lees meer
 • 01-10-2020 - Al de hele dag had ik uitgekeken naar mijn persoonlijke...  lees meer
Plaats een bericht

Boekenpost

Meld je aan voor onze Boekenpost; ontvang 10% korting en blijf op de hoogte van nieuw binnen gekomen boeken, aanbiedingen & winacties.

 

Aanbieding

NBA Jam € 10,00 € 3,00
© 2014 - 2020 AnderWereld | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel