Schrijversinterview met Petra Doom

Vorige Artikel 9 van 13 Volgende

17 juni 2018

Voor een terugkomend topic, vragen wij (beginnende) schrijvers de hemd van het lijf en mogen hier vaak ook een leuke actie aan hangen! Ditmaal is Petra Doom aan de beurt.

We hebben een aantal leuke vragen gesteld en hiervan kwamen meerdere vragen van onze volgers op facebook ?

 • Wil je kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Petra Doom. Ik ben zevenendertig, en schrijf nét iets korter dan ik kan lezen. Schrijven gaat voor mij min of meer vanzelf: als ik ergens goed over wil nadenken, dan ga ik erover schrijven.

Fantastische elementen hebben mij altijd gefascineerd. Op school begon het al met opstelletjes die uit de hand liepen. Het onderwerp was dan bijvoorbeeld ‘de kermis’, maar voor ik wist wat er gebeurde vloog er iemand weg op een tot leven gekomen paard van de paardjesmolen.

Een zangeres voor wie ik songteksten schreef, zei een keer tegen mij: ‘Jij hebt allemaal verhaaltjes in je hoofd!’ Dat is ook zo. Zodra ik niets te doen heb, of bijvoorbeeld tijdens een lange, stille wandeling, begin ik mezelf verhaaltjes te vertellen.

Verder vind ik de kracht van taal – hoe een verwoording iets helemaal anders kan maken – ongelooflijk boeiend. Mensen kunnen elkaar troosten, beïnvloeden, kwetsen, manipuleren… door hun woorden op een bepaalde manier te kiezen. Dat is dan ook een thema waar ik graag over schrijf.

 • Hoe kom je aan de onderwerpen/ideeën van/voor je verhalen/boek?

Bij mij begint het altijd met een personage, dat mijn hoofd in schiet. Ik zie hem of haar voor me, in een bepaalde situatie, en vooral: met een bepaalde emotie. En dan ga ik verder kijken, op onderzoek: wat doet dat personage daar? Hoe is ze daar gekomen? Waarom zit ze in die situatie en voelt ze zich zo? Wat is de logica van haar wereld? Ik ontdek het verhaal gaandeweg.

 • Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik ben dol op sprookjes, mythen en sagen. Elementen daarvan inspireren mij vaak.
Daarnaast zijn het net de heel gewone, menselijke dingen die mij inspireren. Uit het leven gegrepen situaties. Een flard van een gesprek, de typische interactie tussen twee vrienden, of een verhitte discussie in de supermarkt, kan mij ineens een geweldig idee voor een scène geven. Of soms vertelt iemand mij iets dat hem of haar is overkomen, en dan is er één detail (vaak helemaal niet de hoofdzaak) dat ineens mijn aandacht grijpt. En dan begint het ‘wat als…’ in mijn hoofd.

 • Heb je wel eens een writersblock en zo ja, hoe kom je daaruit?

Meestal komt het er dan op neer dat ik op dat moment niet voel of geloof wat ik aan het schrijven ben. De oplossing is dan: terug naar het punt waarop ik wél nog in het verhaal zat, en op zoek gaan naar de wending in het verhaal die daar wél juist voelt.

Als dat het niet is, dan heb ik wat ‘voeding’ nodig: lezen (liefst buiten mijn genre), of even naar buiten, iets helemaal anders doen. Vaak is het een kringetje dat ik moet doorbreken.

Wat ik een ook weleens doe: een kaart trekken, liefst een tarotkaart of een kleurrijk deck. De symbolen maken vaak een latent idee in mij los.

 • Welke boeken/schrijvers lees je zelf graag? En zijn die ook een inspiratie voor je?

Ik heb altijd enorm veel gelezen, en zo heb ik een flinke lijst favorieten verzameld. Ik lees heel veel fantasy, maar daarnaast ook een pak YA, wat romantiek, mysteries en chicklit, en af en toe een historische roman.

Een greep uit mijn favorieten: Terry Pratchett, Kim Harrison, Anne Bishop, Brandon Sanderson, David Eddings, V.E. Schwab, Laurell K. Hamilton, Patrick Rothfuss, Nora Roberts, Sophie Kinsella, Jane Austen, Maggie Stiefvater.

Mijn favoriete boeken inspireren me, in die zin dat ze me ernaar doen streven om net zo’n pakkend verhaal neer te zetten. Directe inspiratie haal ik meer uit andere dingen.

 • Hoeveel verhalen/boeken heb je geschreven (en evt. uitgebracht bij welke uitgeverij)?

Ik heb op mijn laptop een hele resem verhalen en minstens vijf boek-ideeën – waarvan twee al deels geschreven.

Daarnaast heb ik tot nu toe twee boeken uitgebracht, bij uitgeverij Lannoo, allebei fantasy: Overstekers 1 – Een kracht ontwaakt, en nu net verschenen: Overstekers 2 – De schaduw van de sha.

 • Waar ben je het meest trots op?

Ik ben toch wel erg trots op ‘Overstekers’! Het eerste idee voor de reeks kreeg ik al een hele tijd geleden, en het rijpte een paar jaar, tot het me ineens beetpakte. Ik voelde dat het een boek moest worden, en heb – ondanks scepticisme à la ‘ja, fantasy? Weet je het zeker? En dan nog urban fantasy? Dat wordt lastig, hoor’ – doorgezet. En nu zijn er dus al twee delen over mijn bemiddelaarster tussen mensen en magische wezens.

 • Beste eerste zin die je ooit geschreven hebt?

Ik ben nog steeds erg blij met de eerste zin van Overstekers 1: ‘In theorie sta je als bemiddelaar op neutrale grond.’

 • Heb je tips voor beginnende schrijvers?
   
 • Heel cliché: schrijf! Zet je interne redacteur uit, let niet op tikfouten of grammatica, en zelfs niet op de best mogelijke omschrijving. Laat eerst het verhaal stromen waarover je gepassioneerd bent – al de rest is afwerking, en komt daarna.
 • Daaraan verbonden: schrijf altijd wat jij wil schrijven, niet wat je denkt dat je zou moeten schrijven.
 • Vind uit of je het productiefst bent met een plan/schema, of als je helemaal vrij schrijft.
 • Verdiep je eens in de structuur van een boek, dat helpt enorm om je ideeën vorm te geven.
   
 • Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik ben bezig met Overstekers 3, want het verhaal van Mirabel is nog lang niet afgelopen. Daarnaast werk ik aan een sprookje voor volwassenen, met twee getalenteerde tekenaressen en een componiste.

Speciaal voor onze volgers geeft Petra een exemplaar van haar nieuwste boek weg! Wil je ook kans maken op dit boek? Reageer dan onder dit Facebook bericht en wie weet krijg jij hem gesigneerd in de bus! Deze actie loopt t/m 24 juni 2018.

Bedankt Petra Doom en succes met je komende verhalen en boeken!

 

Tekst achterflap:

Wanneer Mirabel haar huis en bedrijf dreigt te verliezen, neemt ze noodgedwongen een nieuwe opdracht aan. Snezana, de machtigste Oversteker in de onderwereld van Westpoort, ligt onder vuur. Een signaal voor Mirabel om te bemiddelen. Terwijl Mirabel Westpoort tracht te behoeden voor een bendeoorlog, moet ze ook nog de daimonische invloed in haar leven onder controle krijgen.

In De schaduw van de sha begeven we ons opnieuw onder de faunen, kerberiden en andere Overstekers uit het spannende eerste deel Een kracht ontwaakt. Beide boeken kunnen afzonderlijk gelezen worden.

⭐⭐⭐⭐⭐

*Duurzaam verpakt.
*Persoonlijke aandacht.
*Gratis cadeauservice
*Groot aanbod van o.a Fantasy, SF & YA boeken.
*Zoek je een boek? Stuur ons gerust een bericht!
*Bookish goodies & Boekenbonnen
*Normale levertijd 1-2 dagen, Mystery Boxen uitgezonderd
*Brievenbuspakket €4,- & pakketpost €6,05
*Gratis verzenden vanaf €100,-

Gastenboek

 • 15-10-2020 - Het bestelde boek was niet van nieuw te onderscheiden, een...  lees meer
 • 12-10-2020 - Binnen een dag na betaling kon ik al genieten van...  lees meer
 • 01-10-2020 - Al de hele dag had ik uitgekeken naar mijn persoonlijke...  lees meer
Plaats een bericht

Boekenpost

Meld je aan voor onze Boekenpost; ontvang 10% korting en blijf op de hoogte van nieuw binnen gekomen boeken, aanbiedingen & winacties.

 

Aanbieding

© 2014 - 2020 AnderWereld | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel