Schrijversinterview met Bertina Mulder

Vorige Artikel 7 van 13 Volgende

8 juli 2018

Voor een terugkomend topic, vragen wij (beginnende) schrijvers de hemd van het lijf en mogen hier vaak ook een leuke actie aan hangen! Ditmaal is Bertina Mulder aan de beurt.

We hebben een aantal leuke vragen gesteld en hiervan kwamen meerdere vragen van onze volgers op facebook ?

 • Wil je kort iets over jezelf vertellen? 

Mijn naam is Bertina Mulder, ik gebruik geen pseudoniem. Ik ben geboren in 1962 en groeide op in een bloemistengezin. Als vanzelf rolde ik in het vak van bloembindster. Later ging ik werken als managementassistente en deed ik de verkoop voor een Franse wijngaard. Daarna werkte ik als webredacteur op de communicatieafdeling van een zorginstelling, waar ik veel zakelijke teksten schreef en redigeerde. Maar na een jaar of zeven kreeg ik de behoefte aan meer vrijheid in het schrijven. Ik besloot verlof te nemen en vertrok een halfjaar in mijn eentje naar Curaçao om mijn debuutroman Wisselwerking te schrijven. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf ‘Bertina Mulder Tekst & Redactie en ben ik praktijkmanager in de huisartsenpraktijk van mijn man. Gelukkig is er ook nog tijd om te schrijven. Ook mijn tweede boek schreef ik op Curaçao. Dat is de psychologische thriller ‘De rode magneet’, over vier astronauten die deelnemen aan de eerste bemande missie naar Mars.

 • Hoeveel verhalen/boeken heb je geschreven (en evt. uitgebracht bij welke uitgeverij)?

Naast mijn boeken ‘Wisselwerking’ en ‘De rode magneet’ (beide uitgegeven via Paris Books) schreef ik nog wat korte verhalen voor schrijfwedstrijden. Ook deed ik mee aan het schrijfproject ‘De IJsvogel’ van Lineke Breukel, waarbij een groep mensen via Facebook input gaf voor een spannend verhaal. Dit leidde tot de thriller ‘De IJsvogel’ (Uitgeverij Village). Een deel van de opbrengst ging naar een goed doel op het gebied van schrijven.

 • Hoe kom je aan de onderwerpen/ideeën van/voor je verhalen/boek? Waar haal je je inspiratie vandaan?

Als je werkzaam bent in de communicatie leer je je te verplaatsen in de ontvanger van je teksten. Het maakt nogal een verschil of je boodschap bedoeld is voor ouderen of voor jongeren. Het je kunnen inleven in de ander was de inspiratie voor ‘Wisselwerking’. De werelden van de student Sjoerd en de gepensioneerde Arend lijken mijlenver uit elkaar te staan, maar op de dag dat Sjoerd een flashmob organiseert op het plein waar Arend een tekening maakt voor zijn zieke vrouw, ontstaat er een onvoorziene wisselwerking die beide levens voorgoed verandert.
Mijn tweede boek wilde ik laten afspelen in een omgeving waar je niet zomaar de politie kan bellen of naar een ziekenhuis kunt gaan. De personages moesten het met elkaar zien te rooien, waarbij het niet duidelijk is wie te vertrouwen is. Toen ik op het idee kwam van een ruimteschip tijdens een gevaarlijke reis van zeven maanden naar Mars, een situatie waarbij je niet zomaar kunt omkeren, vond ik het logischer om er dit keer een thriller van te maken. Daarbij richtte ik mij vooral op de psychologische, fysieke, politiek, financiële en ethische aspecten van de reis, waardoor het meer een psychologische thriller werd dan een actiethriller. Een Marsreis valt eigenlijk niet meer onder het genre science fiction, want SpaceX wil zijn eerste raket met bemanning al in 2024 naar Mars sturen. Dat is al over zes jaar! Maar niet alleen SpaceX bereidt zich voor, ook ESA, NASA en tal van andere landen en bedrijven houden zich bezig met missies naar Mars. Als hun plannen slagen, is er binnen enkele decennia een nederzetting op de rode planeet. De aantrekkingskracht die Mars uitoefent op de mens was de inspiratiebron voor de titel van ‘De rode magneet’.

 • Heb je wel eens een writersblock en zo ja, hoe kom je daaruit?

Toen ik op Curaçao schreef aan ‘De rode magneet’ overleed totaal onverwacht mijn moeder. Zij had mij de liefde voor lezen en taal bijgebracht. Ik ervoer toen zelf hoe het was om op grote afstand van je familie te zitten als er iets ernstigs gebeurt, een thema dat ik gebruikt had voor de astronauten in mijn boek. Oké, ik vloog niet ergens halverwege Mars, maar toch, er zat een oceaan tussen ons in. Ik vloog terug naar Nederland, maar een tijd lang lukte het schrijven niet meer. Gelukkig kwam dat na een maand of twee weer op gang, het was dus een kwestie van tijd.

 • Welke boeken/schrijvers lees je zelf graag? En zijn die ook een inspiratie voor je?

Ik las als kind al veel, maar ook later nog. Vooral romans (Arthur Japin, Bernlef), thrillers (Stig Larsson) en literaire non-fictie. Voor mijn thriller las ik het non-fictieboek ‘Mensen op Mars’ van Joris van Casteren. Dit boek ging over mensen die reageerden op de vacature voor astronauten die geplaatst was door Mars One, een Nederlandse stichting die een kolonie op Mars wil vestigen. Joris was trouwens ook mijn manuscriptbegeleider. Verder haal ik inspiratie uit elk boek dat ik lees, al is het maar een detail. Ook een film of een gesprek kan mij inspiratie geven. Voor mijn notities gebruik ik de app Braintoss, waarmee ik stukjes tekst naar mezelf kan mailen.

 • Waar ben je het meest trots op?

Ik had wat technische vragen over Mars die relevant waren voor het einde van mijn verhaal. Jorge Vago, Project Scientist bij ESA’s ExoMars, nam tijdens de open dag van ESTEC in Noordwijk uitgebreid de tijd om al mijn vragen te beantwoorden. Als dank stuurde ik hem een exemplaar van ‘De rode magneet’ met de mededeling dat ik zijn voornaam één keer in het boek geplaatst had. Tot mijn grote verbazing had hij het verhaal gelezen, want een tijdje later mailde hij zijn mening. Zijn bericht begon met deze zin: ‘I finished the book and enjoyed it immensely! I am pretty sure it has movie potential, no kidding.’ Als een expert van ESA/ExoMars zoiets over je boek zegt, dan kun je niet anders dan trots zijn, toch? De rest van zijn review is trouwens te vinden op mijn website www.bertinamulder.nl.

 • Beste eerste zin die je ooit geschreven hebt?

Als je het over ‘eerste zinnen’ hebt, dan is de keuze natuurlijk erg beperkt. Maar ik ben wel blij met deze: ‘Kijk, daar heb je haar weer. Volgens mij is ze blind.’ Hiermee begint mijn korte verhaal ‘De vrouw op het gras’, dat gepubliceerd werd in de bundel ‘Stel je voor dat’. Ik denk dat deze zin meteen vragen en beelden oproept.

 • Heb je tips voor beginnende schrijvers?

Probeer niet in één keer het ultieme boek te schrijven. Begin gewoon met schrijven, volledig intuïtief en zonder schroom. Denk in deze fase nog niet na over de kwaliteit van je verhaal. Pas als je je eerste versie af hebt, kun je gaan herschikken en herschrijven om de kwaliteit en de spanningsboog te verbeteren. Laat ook een ervaren redacteur naar je verhaal kijken en wees niet bang voor zijn/haar eerlijke mening, deze mensen willen alleen maar het beste uit je tekst halen. Je weet niet half hoeveel inconsequenties en taalfouten een ander eruit haalt die jij niet opgemerkt hebt. En doe eens een schrijfcursus. Vaak kom je daardoor ook in contact met andere gepassioneerde schrijvers en dat is enorm inspirerend.

 • Waar ben je op dit moment mee bezig?

Inmiddels heb ik mijn eigen stijl van schrijven gevonden, maar ik ben er nog niet helemaal uit welk genre het beste bij deze stijl pas. Na een roman en een psychologische thriller neig ik ernaar om het gebied daar tussenin te verkennen. Het wordt dus een spannende roman of een whodunnit. Dit verhaal speelt zich weer gewoon op aarde af, de Veluwe om precies te zijn, en het is gebaseerd op een vreemde rouwadvertentie die ik tegenkwam. De overlijdensdatum van de vrouw was dezelfde als de datum van die krant. Haar man was kort daarvoor overleden. Een vreemde regel erboven, bitter van aard. Geen mogelijkheid tot afscheid nemen, geen correspondentieadres. Onderaan stonden zes kattenpootjes. Achter de zes dierennamen stond ook een kruisje met een sterfdatum. Een dag na die van de echtgenoot! Wat is hier gebeurd? Ik had genoeg om mijn fantasie op hol te laten staan. Hopelijk kan ik jullie in 2019 laten lezen wat het geworden is.

Speciaal voor onze volgers geeft Bertina een exemplaar van 'De Rode Magneet' weg! Wil je ook kans maken op dit boek? Reageer dan onder dit Facebook bericht en wie weet krijg jij hem gesigneerd in de bus! Deze actie loopt t/m 15 juli 2018.
Bertina heeft ook een website, neem eens een kijkje.

Bedankt Bertina Mulder en succes met je komende boek, wij zijn zeer nieuwsgierig!

 

Tekst achterflap:

Vier astronauten, twee mannen en twee vrouwen, vertrekken naar Mars om een nieuwe kolonie te starten. De mensen op aarde volgen de ontwikkelingen via het commerciële tv-programma ‘De Rode Magneet’, maar de beelden worden gemanipuleerd om de kijkcijfers hoog te houden. Wat is echt en wat niet? Voor- en tegenstanders van de kolonisatie roeren zich. Zijn de problemen die zich voordoen tijdens de reis een onfortuinlijk gevolg van de voorziene risico’s? Of worden ze opzettelijk veroorzaakt door een persoon, een organisatie of een land?

 

⭐⭐⭐⭐⭐

*Duurzaam verpakt.
*Persoonlijke aandacht.
*Gratis cadeauservice
*Groot aanbod van o.a Fantasy, SF & YA boeken.
*Zoek je een boek? Stuur ons gerust een bericht!
*Bookish goodies & Boekenbonnen
*Normale levertijd 1-2 dagen, Mystery Boxen uitgezonderd
*Brievenbuspakket €4,- & pakketpost €6,05
*Gratis verzenden vanaf €100,-

Gastenboek

 • 15-10-2020 - Het bestelde boek was niet van nieuw te onderscheiden, een...  lees meer
 • 12-10-2020 - Binnen een dag na betaling kon ik al genieten van...  lees meer
 • 01-10-2020 - Al de hele dag had ik uitgekeken naar mijn persoonlijke...  lees meer
Plaats een bericht

Boekenpost

Meld je aan voor onze Boekenpost; ontvang 10% korting en blijf op de hoogte van nieuw binnen gekomen boeken, aanbiedingen & winacties.

 

Aanbieding

© 2014 - 2020 AnderWereld | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel