Schrijversinterview met Yvette Hazebroek

Vorige Artikel 6 van 13 Volgende

16 juli 2018

Voor een terugkomend topic, vragen wij (beginnende) schrijvers de hemd van het lijf en mogen hier vaak ook een leuke actie aan hangen! Ditmaal is Yvette Hazebroek aan de beurt.

We hebben een aantal leuke vragen gesteld en hiervan kwamen meerdere vragen van onze volgers op facebook ?

 • Wil je kort iets over jezelf vertellen? 
  Ik ben Yvette Hazebroek (29) en heb in juli mijn eerste boek uitgebracht: Bay en de Piraenauten. Het uitgeven van een boek was altijd al een droom van me en ik ben heel trots op het boek. Schrijven is de rode draad in mijn leven: ik heb journalistiek gestudeerd en geschreven voor lokale dagbladen en tijdschriften. Maar ‘Bay’ voelt als een mijlpaal, omdat dit echt iets van mezelf is.

   
 • Hoe kom je aan de onderwerpen/ideeën van/voor je verhalen/boek?
  Ik schrijf fantasy, omdat ik het een fantastisch genre vindt. Alles is mogelijk, je moet alleen zo gek zijn om het te bedenken en erin te geloven. Bay en de Piraenauten is een steampunk verhaal en vooral dit genre spreekt me ontzettend aan.  

   
 • Waar haal je je inspiratie vandaan?
  ‘Everything starts with a little imagination’ – het is mijn lijfspreuk en ik geloof er met heel mijn hart in. In alles kun je inspiratie vinden, het kan iets heel kleins zijn: een gesprek dat je opvangt, en rare vorm van een wolk of een droom. Ik haal mijn inspiratie uit andere boeken (ik lees heel veel) en alledaagse dingen. Mijn nichtje van vier maakt soms opmerkingen waarachter hele verhalen schuilen – prachtig vind ik dat.

   
 • Heb je wel eens een writersblock en zo ja, hoe kom je daaruit?
  Niks is zo vervelend als een writersblock – en ja ik heb ze vaak! Het helpt mij om het plot van een verhaal vooraf in grote lijnen uit te schrijven. Zo heb ik in ieder geval een idee welke richting het verhaal op moet gaan en is het gevaar op een writersblock kleiner. Als het toch gebeurt, als ik mezelf bijvoorbeeld tegenspreek of het verhaal in een hoek heb gedreven, sla ik soms een stukje over en ga ik verder met een ander hoofdstuk. Dat is zo fijn aan schrijven: je hoeft niet chronologisch te werken.

   
 • Welke boeken/schrijvers lees je zelf graag? En zijn die ook een inspiratie voor je?
  Ja, zoals ik al zei. Ik ben in het bijzonder gek op de boeken van Jules Verne, V.E. Schwab, Philip Reeve en Stephen Hunt.

   
 • Hoeveel verhalen/boeken heb je geschreven (en evt. uitgebracht bij welke uitgeverij)?
  Ik heb veel geschreven, maar tot nu toe is alleen Bay en de Piraenauten uitgebracht, bij Uitgeverij Macc. Het was mijn eerste afgeronde manuscript ooit. Er staat zeker meer op de planning, waaronder een verhaal in een verhalenbundel van Macc en misschien wel deel 2 van ‘Bay’.

   
 • Waar ben je het meest trots op?
  Het feit dat Bay en de Piraenauten is uitgebracht. Het is nog maar recent (juli 2018), maar ik krijg al zo veel leuke reacties. Een boek uitbrengen is best wel spannend: jouw ‘kindje’ gaat de wijde wereld in. Mensen gaan het lezen en zullen er een mening over hebben. Dat is eng, maar ook super gaaf.

   
 • Beste eerste zin die je ooit geschreven hebt?
  Ik ben niet goed in eerste zinnen, haha. Maar ik heb gemerkt dat als je je te erg focust op het schrijven van die perfecte eerste zin, dat je al vastloopt voordat je bent begonnen. Ik begin gewoon met schrijven, en pas eventueel later de eerste zin aan – of zelfs het héle begin van een verhaal. Dat heb ik bij ‘Bay’ ook gedaan, omdat ik later merkte dat de openingsscene niet pakkend genoeg was. Het eerste deel van een boek moet je het verhaal in zúígen.

   
 • Heb je tips voor beginnende schrijvers?
  Als je een beginnende schrijver bent, is er maar één ding echt belangrijk: schrijf! Je moet leren wat jouw stijl is en wat voor jou werkt en niet. Schrijf jij het beste als je het hele plot uitschrijft, of schrijf je meer op intuïtie? Schrijf je het liefst overdag of ’s avonds? Dat soort dingen zijn belangrijk als je serieus aan de slag wil met schrijven. Stel jezelf vervolgens een doel, bijvoorbeeld dat je elke dag 500 woorden wil schrijven. Het hoeven geen grote doelen te zijn, maar je zult zien dat als schrijven een vast onderdeel wordt van je leven, dat het steeds makkelijker gaat.

  Op mijn blog schrijf ik over mijn eigen ervaringen als schrijver en post ik schrijftips!

   
 • Waar ben je op dit moment mee bezig?
  Ik werk nu aan het korte verhaal voor de verhalenbundel; het speelt zich af in dezelfde wereld als Bay en de Piraenauten. Het zit net zoals ‘Bay’ vol met luchtschepen, piraenauten, zwerken, superstormen en gevechten. Daarnaast ben ik voorzichtig aan het nadenken over welk verhaalidee ik mijn volgende serieuze schrijfproject wil maken. Is dat het vervolg op Bay, of een iets volwassener YA boek? Ik heb nog niet kunnen kiezen, alles lijkt me leuk.

 

Speciaal voor onze volgers geeft Yvette een exemplaar van 'Bay en de Piraenauten' weg! Wil je ook kans maken op dit boek? Reageer dan onder dit Facebook bericht en wie weet krijg jij hem gesigneerd in de bus! Deze actie loopt t/m 22 juli 2018.

Bedankt Yvette Hazebroek en succes met je komende verhaal en toekomstige boeken!

 

 

Tekst achterflap:

Spannende Steampunk over een meisje en de zoektocht naar haar stiefbroertje.

Bay woont bij de familie Veskan in Venida, een luchtstad in het Zevende Luchtruim. Bay is niet zomaar een meisje: ze smokkelt Queriosa en ze is, net als haar stiefbroertje Plum, een luchtkind. Ze kunnen dingen die gewoner mensen niet kunnen en lopen daarom constant gevaar om ontvoerd te worden door Piraenauten. Als haar broertje toch wordt gestolen, besluit ze om al haar connecties als smokkelaarster te gebruiken om hem te vinden en terug naar huis te brengen. Daarbij trotseert ze schrootzoekers en superstormen, komt ze oog in oog te staan met de inquisiteur van Staalheuvel en ontmoet ze luchtzigeuners. Maar zal ze ook haar broertje vinden in de uitgestrekte luchtruimen en de sluiers van haar verleden verwijderen?

‘Een stormachtig avontuur over het varen van je eigen koers. Het is Pirates of the Caribbean, Treasure Island en The legend of Zelda, maar dan in een wijde wereld van windschepen, stormportalen en luchtpiraten.’ Fantasize.nl

 

⭐⭐⭐⭐⭐

*Duurzaam verpakt.
*Persoonlijke aandacht.
*Gratis cadeauservice
*Groot aanbod van o.a Fantasy, SF & YA boeken.
*Zoek je een boek? Stuur ons gerust een bericht!
*Bookish goodies & Boekenbonnen
*Normale levertijd 1-2 dagen, Mystery Boxen uitgezonderd
*Brievenbuspakket €4,- & pakketpost €6,05
*Gratis verzenden vanaf €100,-

Gastenboek

 • 15-10-2020 - Het bestelde boek was niet van nieuw te onderscheiden, een...  lees meer
 • 12-10-2020 - Binnen een dag na betaling kon ik al genieten van...  lees meer
 • 01-10-2020 - Al de hele dag had ik uitgekeken naar mijn persoonlijke...  lees meer
Plaats een bericht

Boekenpost

Meld je aan voor onze Boekenpost; ontvang 10% korting en blijf op de hoogte van nieuw binnen gekomen boeken, aanbiedingen & winacties.

 

Aanbieding

© 2014 - 2020 AnderWereld | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel