Schrijversinterview met Ann Driessen

Vorige Artikel 13 van 21 Volgende

23 juli 2018

Voor een terugkomend topic, vragen wij (beginnende) schrijvers de hemd van het lijf en mogen hier vaak ook een leuke actie aan hangen! Ditmaal is Ann Driessen aan de beurt.

We hebben een aantal leuke vragen gesteld en hiervan kwamen meerdere vragen van onze volgers op facebook ?

  • Wil je kort iets over jezelf vertellen? 

Ik ben Ann, 64, getrouwd, moeder van twee dochters en oma van één kleinzoon. Schrijven was sinds mijn twaalfde mijn wens. Ik kom uit een schrijversfamilie: mijn moeder en mijn vader schreven, twee zussen en een broer ook. Mijn eerste schrijfsels waren voor een schoolkrantje op de middelbare school. Na mijn studies Communicatiewetenschappen aan de KU-Leuven ging ik aan de slag als freelancejournalist. Dat was boeiend, ondergewaardeerd en onderbetaald. Toch hield ik het bijna 30 jaar vol (deels deeltijds, deels voltijds). Vooral de laatste 14 jaar als gerechtsjournalist vond ik superinteressant. Na een tussenstop van 4 jaar in Nederland – artikels schrijven, cursussen in kunstgeschiedenis volgen en vrijwilligerswerk bij Slachtofferhulp – bleek, opnieuw in België, het freelancebestaan te moeilijk (Te oud? Geen kansen meer!). Niet getreurd. Enkele cursussen en vrijwilligerswerk en toen kwam de vraag van Karen om haar te helpen met het schrijven van een boek. Na meer dan 4000 artikels moest dat lukken… En dat was zo. ‘Oorlog in mijn hoofd’ haalde bijna 2000 exemplaren.

  • Hoe kom je aan de onderwerpen/ideeën van/voor je verhalen/boek? Waar haal je je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik het liefst uit de werkelijkheid, uit het dagelijkse leven van mensen, of gewoon uit het niets, in de natuur. Soms borrelt een idee, een zin, een blog of een verhaal zo maar uit het niets op, door een beeld, een woord, een naam, een landschap.

In de toekomst wil ik wel non-fictie en fictie mengen. Als de realiteit al boeiend is, is het zo leuk en spannend om er iets uit mijn fantasie, dromen of hypotheses bij te voegen.
 

  • Heb je wel eens een writersblock en zo ja, hoe kom je daaruit?

Neen, maar ik schrijf wel met vlagen. Soms komt de ‘drang’ opeens op en schrijf ik, moet ik schrijven. Dat kan op papier zijn, of met de computer. Ik ben het al zoveel jaren gewoon om te gaan zitten en uren aan mijn computer te werken, dat dit ‘gewoon’ is.
 

  • Welke boeken/schrijvers lees je zelf graag? En zijn die ook een inspiratie voor je?

Ik lees te weinig boeken op dit moment, en ja. Dat is jammer. Maar er is beterschap op komst. Een gezin, grote familie en vrienden, veel vrijwilligerswerk, wandelen, film kijken en schrijven gaan voor.

Ik ben een fan van Harry Mulisch en Amélie Nothomb. Sommige boeken vind ik onvergetelijk, zoals bv. ‘Het dagboek van Anne Frank’, ‘Het Parfum’ of ‘Oorlog en terpentijn’ en ‘Nog eenmaal mijn moeder zien’ en ‘Knielen op ene bed van violen’. Een aanrader: ‘Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal’. En had ik maar ‘Mannen die vrouwen haten’ geschreven…?
 

  • Hoeveel verhalen/boeken heb je geschreven (en evt. uitgebracht bij welke uitgeverij)?

Op dit moment is nummer 5 gepubliceerd. Het zijn allemaal non-fictieboeken: drie waargebeurde levensverhalen;
'Oorlog in mijn hoofd’ en ‘Gevangen geboren’ bij uitgeverij KRAMAT en ‘De schat van Merkem’ (in eigen beheer) en twee volkskundige werken: eentje over kettingbrieven, kettingmails en kettingberichten. 'Het moest maar eens waar zijn’ (bij BOEKSCOUT) en eentje over feesten voor vrijgezellen die 30 worden ‘Het Ossenboek’, (in eigen beheer).
 

  • Waar ben je het meest trots op?

Dat ik blijf schrijven! Hoe moeilijk ook (schrijven, uitgever vinden en boek zelf uitgeven, promotie voeren), hoe slecht betaald ook, ik laat me niet (meer) ontmoedigen of stoppen: ik schrijf en blijf schrijven, zolang ik kan. Dat kan alleen door een man in huis, met een inkomen. Dat stoort me niet (meer): ik kan doen waarvan ik droomde. Schrijven. Rijk word ik daar niet van, gelukkig wel.
 

  • Beste eerste zin die je ooit geschreven hebt?

Geen idee…
 

  • Heb je tips voor beginnende schrijvers?

Oefening baart kunst. Blijf en durf schrijven. Denk niet dat het gemakkelijk is. Laat je schrijfsels lezen door bekenden en onbekenden. Luister enkel naar eerlijke commentaren, niet naar hen die nooit schrijven, lui of jaloers zijn. Laat je teksten verbeteren, want zelf zie je je fouten niet (meer). Gelukkig heb ik een zus die mij helpt…
 

  • Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik ben moe, na de publicatie van twee boeken op zes maanden. Vooral de promotie ervan is niet te onderschatten. Dat is bijna even moeilijk dan schrijven!

Deze zomer wil ik eerst mijn werkkamer opruimen. Wat daarna mijn boekplannen zijn? Misschien eerst een boek over een schrijver-journalist, daarna eentje over mijn Italiaanse oma. De onderwerpen voor de andere boeken houd ik nog even geheim. Wil je nog meer over mij en mijn boeken weten? Kijk eens op mijn website.

 

Speciaal voor onze volgers geeft Ann maar liefst 2 (!!) exemplaren van '' Het moest maar eens waar zijn' weg! Wil je ook kans maken op een van de twee boeken? Beantwoord dan de vraag onder dit Facebook bericht en wie weet krijg jij hem gesigneerd in de bus! Deze actie loopt t/m 30 juli 2018.

Bedankt Ann Driessen en succes met je toekomstige boeken!

 

Tekst achterflap:

‘Kettingen van de angst’ werden ze genoemd, de kettingbrieven die België, Nederland en zoveel andere landen decennia teisterden. Wie zulke brief in de vuilbak gooide, zou het ongeluk over zichzelf uitroepen. Veel mensen stuurden de brief door uit angst, vanuit het idee ‘het moest maar eens waar zijn’. Vandaag hebben kettingbrieven opvolgers: kettingmails en kettingberichten. 

In het boek analyseer ik meer dan 2000 kettingbrieven, die mijn vader verzamelde, en meer dan 150 kettingmails en kettingberichten. Ik beschrijft niet alleen de soorten kettingbrieven, maar haal ook concrete voorbeelden aan van burgemeesters, bedrijfsleiders en politici die ooit in de val trapten. Ik schetst hoe religieuzen, juristen en psychologen over kettingbrieven dachten. En hoe die kettingbrief uiteindelijk evolueerde tot het digitaal kettingbericht. Met dit boek vervul ik de droom van mijn vader en ik zet zijn gevecht tegen de ‘kettingen van de angst’ voort.

 

⭐⭐⭐⭐⭐

*Duurzaam verpakt.
*Persoonlijke aandacht.
*Gratis cadeauservice
*Groot aanbod van o.a Fantasy, SF & YA boeken.
*Zoek je een boek? Stuur ons gerust een bericht!
*Bookish goodies & Boekenbonnen
*Normale levertijd 1-2 dagen, Mystery Boxen uitgezonderd
*Brievenbuspakket €4,10 & pakketpost €6,05.
*België via bpost €5,70
*Gratis verzenden vanaf €100,-

Instagram

[instagram-feed]

 

Boekenpost

Meld je aan voor onze Boekenpost; ontvang 10% korting en blijf op de hoogte van nieuw binnen gekomen boeken, aanbiedingen & winacties.

 

WebwinkelKeur Klantbeoordelingen

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#EBAA28 show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]

© 2014 - 2021 AnderWereld | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel