writing

Ontdek de verhalenverteller en/of woordkunstenaar in jezelf: 13 tips!

Ontdek de verhalenverteller en/of woordkunstenaar in jezelf:

Dertien schrijftips en schrijfopdrachten om je creatief te kunnen uiten met de kracht van letters, leestekens en taal, zwart-op-wit.

24 november 2019 gastblog door Trix

1. Gedicht

Een bijzondere, kunstzinnige vorm van schrijven die zelfs de kracht en mogelijkheid bezit om grammatica overstijgend te (mogen) zijn, is poëzie, ofwel het gedicht. Gedichten zijn er in verschillende vormen, zoals de haiku, de limerick en het sonnet. Een lijst met de meest voorkomende dichtvormen vind je op Poëzie verrijkt het leven, maar je kunt ook veel informatie over verschillende dichtvormen vinden op bijvoorbeeld Wikipedia. Elke dichtvorm heeft zijn eigen kracht en eigen regels. Door deze regels wordt je op bepaalde gebieden beperkt waardoor het schrijven van een gedicht soms een flinke uitdaging kan zijn. Maar juist daarom is het een goede schrijfopdracht. Je zult zien dat hoe vaker je het doet, des te makkelijker het gaat en je leert er enorm veel van. Je wordt je meer bewust van en krijgt meer inzicht in het ritme, de structuur en de klank binnen de verschillende dichtvormen, maar ook binnen de taal in het algemeen. Bovendien is dichten (op rijm) ook een goede oefening om je woordenschat verder te ontwikkelen doordat je er actief mee bezig bent. Mocht je interesse hebben in het schrijven van gedichten, maar je weet niet goed hoe te beginnen of welke dichtvorm je wilt gebruiken, probeer dan eens een aantal vormen uit en je zult snel merken welke je fijn vindt om mee te werken en welke je liever laat voor wat ze zijn. Aangezien sommige dichtvormen meer of zwaardere regels hanteren die in mindere of meerdere maten beperkend kunnen zijn, is het aan te raden om met de eenvoudigere dichtvormen te beginnen.

Beeldgedichten

2. Fanfiction / fanfictie

Voor degenen die deze term nog nooit gehoord hebben, begin ik even met een uitleg. Fanfiction of fanfictie is zoals de benaming al aanduidt een genre binnen de fictie. Het zijn verhalen geschreven door fans van een (personage uit een) boek, een boekenserie, een film, een televisieserie, een bekende band of muzikant, etc. Er worden niet altijd alleen maar reeds bestaande personages gebruikt. Sommige fanfictie schrijvers kiezen ervoor om bestaande personages en zelfverzonnen personages te combineren. Dit gebeurt vaak door hun zelfverzonnen personage in de wereld van het bestaande personage te plaatsen, maar soms juist andersom, namelijk door de bestaande personage in een compleet nieuwe wereld te plaatsen met dus die zelfverzonnen personages. De lengte van fanficties kan verschillen in lengte van korte verhalen tot verhalen van tien tot soms wel twintig hoofdstukken, ieder bestaande uit soms wel 3000 woorden. Een fanfictie kan net als korte verhalen en boeken allerlei genres hebben. Hoewel fanfictie in alle talen geschreven wordt, overheerst duidelijk het Engels. Er zijn speciale fora ontstaan voor fanfictie, de bekendste hiervan is toch wel FanFiction. Maar je vindt ook veel fanfictie op WattpadArchive of Our Own en Quotev. Hier plaatsen mensen hun verhalen, zodat anderen ze kunnen lezen, er op kunnen reageren met hun mening en eventuele feedback.  Er bestaat ook een fanfictie jargon die met name bestaat uit afkortingen en termen zoals: A/N (Author’s Note), AU (Alternate Universe), POV (Point Of View), Crossover (er worden bestaande personages uit meer dan één medium gebruikt in het verhaal), Oneshot (een verhaal dat uit slechts één hoofdstuk bestaat of in één keer in zijn geheel wordt gepubliceerd) en OC (Original Character). Mocht je benieuwd zijn naar fanfictie dan kun je een kijkje nemen op eerdergenoemde fora en websites en een account aanmaken en zelf beginnen met schrijven. Wil je eerst even oriënteren en/of fanficties van anderen lezen, dan kan je op het forum of de website van je keus zoeken naar een boek, boekenserie, film etc. die jouw interesseren. Ook kun je fanficties selecteren op basis van bijvoorbeeld genre of verhaallengte. Het is zeker een kijkje waard!

3. Woordenboek

Heb je geen idee waarover je wil of kan schrijven of heb je totaal geen inspiratie, maar wil je toch iets op papier zetten, al is het maar om het schrijven te oefenen, dan is het woordenboek een handig naslagwerk om te raadplegen. Het basisprincipe is dat je het woordenboek op een willekeurige bladzijde openslaat en met je ogen dicht ergens je vinger op de bladzijde zet. Het woord wat je aanwijst is dan de basis voor je tekst. De tekst kan bestaan uit een kort verhaal, een gedicht, noem maar op. Het woord uit het woordenboek kan het onderwerp of het thema van de tekst zijn, maar het kan ook gewoon een woord zijn wat in de tekst gebruikt moet worden. Zo kun je dus variëren en de opdracht uitdagender of juist minder uitdagend maken voor jezelf. Ook kun je variëren met de manier van het vinden van een woord in het woordenboek, bijvoorbeeld door vooraf een bepaalde letter te kiezen waar het woord mee moet beginnen. Daarnaast kun je ook andere woordenlijsten gebruiken, zoals een lijst met dieren, een lijst met karaktereigenschappen, etc. Er zijn tal van deze lijsten te vinden op het internet. Zo creëer je eindeloos veel mogelijkheden om toch te kunnen schrijven als je even vast zit. Al is het maar gewoon om even vijf minuten vrij te schrijven. Dit kan plotseling en onbewust naar nieuwe inspiratie leiden. Schrijven, in welke vorm dan ook, is nooit voor niets!

4. Een opmerkelijke afbeelding

Foto’s, schilderijen of afbeeldingen op het internet etc. kunnen een goede inspiratiebron tot schrijven zijn. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat als je door je foto’s bladert (ofwel in een fotoboek, ofwel in een digitale map) een bepaalde foto iets met je doet. Of dat je in een museum een bepaald schilderij ziet hangen dat er voor jou uitspringt. Of dat je op internet plaatjes aan het kijken of zoeken bent en één specifieke afbeelding je aandacht trekt. Dat zijn prima aangelegenheden om er een pen en papier of je laptop bij te pakken en woorden, zinnen en uiteindelijk een tekst, een tekening van geschreven taal te vormen. Je kunt beginnen met te beschrijven wat je op de foto, het schilderij of de afbeelding ziet. Hierbij is het de kunst om objectief te blijven, want een stilstaand beeld is nu eenmaal een gegeven. Vervolgens kun je omschrijven wat het met je doet, wat het bij je oproept, wat je vindt van de foto, het schilderij of de afbeelding waar je naar kijkt. Hiermee maak je een mooie overgang van objectiviteit naar subjectiviteit. Deze schrijftip is niet alleen goed voor het ontwikkelen van je schrijfvaardigheid, maar ook voor het ontwikkelen van je waarnemingsvermogen!

5. Directe omgeving

Je directe omgeving zit bomvol inspiratie die jouw stof tot schrijven kan geven, als je weet waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk dat je niet alleen kijkt, wat een logische handelwijze is aangezien wij mensen visueel zijn ingesteld, maar dat je al je zintuigen gebruikt. Hierdoor staat je ‘radar’ veel verder open voor het ontvangen van allerlei signalen. Het kan per persoon echter verschillen met welke zintuigen je eerder geneigd bent iets op te vangen waar je iets mee kunt of wilt met betrekking tot het schrijven. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die heel snel associaties krijgen bij een bepaalde geur die of een bepaald geluid dat allerlei gedachtespinsels op gang kunnen brengen, maar ook mensen die juist helemaal weg kunnen dromen naar een bepaalde plek, omdat ze iets specifieks voorbij zagen komen, terwijl ze ergens buiten op een bankje om zich heen zaten te kijken of thuis door het raam naar buiten keken. Je kunt het beste op zoveel mogelijk verschillende plekken (Verschillende kamers in huis, de tuin, een park, een winkelcentrum etc.) eens een tijdje gaan zitten, staan of zelfs liggen om te ervaren wat voor ruimtes, gebieden of plekken jouw inspiratie kunnen geven en welke zintuigen jou daarin het meest ondersteunen.

6. Gevoelens, herinneringen en/of gedachten onder woorden brengen

Het vastleggen op papier van gevoelens, gedachten of herinneringen is in principe het basisidee voor het bijhouden van een dagboek. Een dagboek bijhouden is in de regel toch een steeds terugkerende activiteit voor een langere tijd en niet iedereen houdt dit vol. Voor sommige mensen kan een dagboek zelfs als een verplichting gaan voelen, waardoor het op den duur als negatief en geforceerd ervaren kan worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, schrijven zou leuk en helpend moeten zijn, niet vervelend. Daarom wordt er hier niet gesproken over het bijhouden van een dagboek, maar schrijven over je gevoelens, herinneringen, gedachtes, etc. wanneer je dat zelf wilt of nuttig vindt. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om te schrijven wanneer je ergens mee zit, maar er niet goed of niet direct met iemand over kan praten. In plaats van het dan op te kroppen en je vervelend te voelen, kun je het ook van je af schrijven en het een plekje geven, zodat je het op zijn minst enigszins los kunt laten en enige opluchting kunt ervaren. Ook kan het juist heel fijn zijn om over positieve gevoelens , gedachten of herinneringen te schrijven. Je kunt dan even stilstaan bij en dankbaar zijn voor alle fijne dingen die je hebt ervaren. Bovendien kunnen die fijne dingen bij het teruglezen ook een enorme boost geven op moeilijke momenten!  

7. Een gebeurtenis vastleggen in woorden

Van nature leggen we gebeurtenissen graag vast op beeld in de vorm van fotografie. Maar je kunt gebeurtenissen natuurlijk ook vastleggen in woorden. Als je de gebeurtenis zo natuurgetrouw mogelijk wilt weergeven, zoals het op een foto weergegeven zou worden, dan is het wel weer de kunst om zo objectief mogelijk te zijn. Dit is zeker bij een gebeurtenis die jou aangaat of waar jezelf deel van uitmaakt niet altijd even makkelijk. Subjectiviteit sluipt er vaak toch heel onbewust maar snel in. Dit is dus iets om voor te waken. Subjectiviteit hoeft echter geen boeman te zijn; als jij wilt schrijven over jouw ervaringen met betrekking tot de gebeurtenis dan is het natuurlijk helemaal prima en zelfs fundamenteel. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de gebeurtenis eerst objectief te beschrijven en vervolgens jouw persoonlijke ervaringen met betrekking tot de gebeurtenis te omschrijven. Voor welke manier je ook kiest om een gebeurtenis vast te leggen in geschreven taal, het is in ieder geval altijd een goede oefening voor het behouden en ontwikkelen van je schrijfvaardigheid en wederom voor je waarnemingsvermogen!

8. Een brief of een gedicht aan een dierbare schrijven 

Brieven sturen naar een dierbare is niet bepaald iets wat tegenwoordig nog gebeurd. Deze dagen sturen we gewoon een appje of een e-mail, want dat is lekker snel en makkelijk. Juist omdat het schrijven van brieven naar anderen in deze tijd niet meer als vanzelfsprekend wordt gezien, is het gebaar des te groter wanneer je het wel eens een keertje doet. Wellicht voelt niet iedereen zich geroepen om haar of zijn hele hart uit te storten over een vel papier, zeker als dat gericht is naar iemand anders, maar ook als je dat niet doet en gewoon over iets algemeens schrijft, of diegene via de brieft uitnodigt om iets af te spreken, etc. kan dat de ander al een fijn gevoel geven. Het gebaar zit hem juist in dat je er tijd en liefde in gestoken hebt. Naast dat je iemand blij maakt met een door jou geschreven brief, oefen je ook meteen je schrijfvaardigheid. En waarschijnlijk wordt je zelf ook nog eens blij van het feit dat jij iemand hebt blij gemaakt met een staaltje schrijfkunst van je eigen hand!

9. Een brief aan je (toekomstige) zelf schrijven

Een brief aan je (toekomstige) zelf schrijven is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel nuttig. Het is erg zinvol om op het moment dat je de brief schrijft eens stil te staan bij en te reflecteren op je leven op dat moment. Stel jezelf eens vragen zoals: ‘wat heb ik tot nu toe bereikt en wat wil ik in de toekomst nog bereiken?’ of ‘wat vind ik nu eigenlijk echt leuk om te doen en doe ik dat wel (genoeg)?’ Hierdoor word je als het ware met je neus op de feiten van je eigen leven gedrukt en ben je misschien geneigd om actiever aan de slag te gaan met het veranderen in je leven wat je wilt veranderen of juist om meer waardering te hebben voor al het positieve dat in jouw leven aanwezig is en voor jezelf en alle dingen die jij als persoon hebt bereikt door er hard voor te werken. Wanneer je een brief naar jezelf schrijft met het doel dat je deze vijf of tien jaar later weer zult gaan lezen, dan kun je in je brief natuurlijk ook vragen aan jezelf stellen zoals ‘Heb je dat land nu al bezocht waar ik zo graag heen wil en is het zo geweldig als ik nu denk dat het is?’ of ‘Ben je nog steeds bevriend met (naam persoon) met wie ik nu zoveel omga?’ of ‘Heb je die baan, waar ik nu al jaren van droom en keihard voor aan het studeren ben?’.  Het is natuurlijk super interessant om na vijf of tien jaar terug te lezen hoe je jezelf verder ontwikkelt hebt of jezelf beter hebt leren kennen en hoe je leven veranderd is. Ook kun je hierdoor inzichten krijgen in hoe bepaalde keuzes of gebeurtenissen voor je uitgepakt hebben en of je in zelfde soort zaken in de verdere toekomst misschien anders zou handelen of juist niet. Natuurlijk moet wel even de kanttekening gemaakt worden dat een brief naar je (toekomstige) zelf schrijven en het eventueel later teruglezen hiervan heel emotioneel beladen kan zijn.

* Je kunt natuurlijk ook een brief aan je jongere zelf schrijven!

10. Recensies over gelezen boeken schrijven

Met deze vorm van schrijven hebben veel mensen toch wel enige vorm van ervaring. Er worden namelijk een ontelbaar aantal recensies geschreven. Niet alleen boekenliefhebbers, maar ook filmfanaten, muziekliefhebbers en fervent seriekijkers.  Sommige mensen schrijven recensies, omdat ze gewoon graag hun mening willen geven, anderen vinden het daarnaast ook belangrijk om met hun recensie andere mensen te helpen in hun beslissing of het boek, de film, de serie, het album iets voor hun zal zijn of niet. Juist doordat het schrijven van recensies zo populair is en veelvuldig gedaan wordt, lijkt het misschien heel makkelijk om er een te schrijven, maar er komen officieel toch wel een aantal regels om de hoek kijken, zoals het beknopt en ‘to-the-point’ schrijven, het constructief onderbouwen van je mening en het vermijden van spoilers (het weggeven van informatie die het plot (deels) verklapt). Deze punten, vooral de laatste twee zijn essentieel voor het schrijven van een goede recensie! Het schrijven van recensie is dus toch wel enigszins uitdagend en dat maakt het een goede schrijfopdracht en is het zeker een tip wanneer je jouw schrijven wilt verbeteren of verder ontwikkelen, vooral op het gebied van onderbouwing en schrijfstijl. Meer tips voor het schrijven van een goede recensie vind je op deze pagina’s van de websites Hebban en Chicklit en in dit artikel op de website van de Volkskrant.

11. Blog bijhouden

Een leuke manier van schrijven met vaak de bedoeling dat voor een langere tijd te doen, is het bijhouden van een blog. Er zijn eindeloos veel onderwerpen waarover je kunt schrijven op jouw blog, zoals een interesse, een vakgebied, een geloofsovertuiging, gebeurtenissen uit je persoonlijke leven, actuele nieuwsonderwerpen, etc. Het is natuurlijk belangrijk om van te voren wel te bedenken hoe persoonlijk jij je blog wilt maken, aangezien deze toch op het internet staat. Daarnaast is het ook belangrijk om iets te kiezen waarover je wilt bloggen wat je echt leuk of interessant vindt, want dat vergroot de motivatie om door te gaan. Mocht je een blog willen beginnen, maar niet weten hoe je het beste kunt starten, dan zou je op Google eens kunnen zoeken naar bestaande blogs om wat inspiratie op te doen. Vaak kom je dan ook meteen achter verschillende platformen die je kunt gebruiken om je blog op te starten. Een bekend platform is bijvoorbeeld WordPress.

12. Schrijfwedstrijden en schrijfevenementen

Schrijfwedstrijden en schrijfevenementen kunnen je enorm motiveren om te schrijven. Wedstrijden en evenementen hebben vanzelfsprekend een deadline en voor sommige mensen hebben deze deadlines de disciplinerende werking die ze nodig hebben om daadwerkelijk te beginnen met schrijven. Bovendien bevatten deze wedstrijden en evenementen vaak ook regels waar je verhaal aan moet voldoen, dus krijg je als het ware weer een opdracht toegeworpen, wat zeker kan helpen als je niet goed weet waarover je wilt of kunt schrijven of als je niet weet hoe te beginnen. Mocht je interesse hebben dan zou je eens kunnen kijken op de websites van deze schrijfwedstrijden en schrijfevenementen: NaNoWriMoProPublishingSchrijven Online (overzicht schrijfwedstrijden) en Schrijverspunt (overzicht schrijfwedstrijden).

13. Iemand vragen je een schrijfopdracht te geven

Tot slot kun je Natuurlijk ook iemand anders vragen je een schrijfopdracht te geven. Er is altijd wel iemand te vinden die dat voor je wil doen. Vraag het bijvoorbeeld op je tijdlijn op Facebook en je krijgt geheid minimaal één reactie. Zo een opdracht kan heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld: diegene geeft je enkel een woord. Zoals al genoemd werd bij de opdracht met het woordenboek, kun je dat bepaalde woord op allerlei manieren laten integreren in je tekst. Je kunt degene die jou de opdracht geeft ook vragen om het wat uitdagender te maken door een aantal regels aan de opdracht te verbinden, zoals een maximaal of minimaal aantal woorden of het verbod op bepaalde woorden. Ook bij deze opdracht zijn de mogelijkheden eindeloos!

Hopelijk hebben jullie deze blog met plezier gelezen en bovenal iets gehad aan alle schrijftips/schrijfopdrachten. Mocht je interesse hebben om de komende tijd met een aantal van bovenstaande schrijftips en schrijfopdrachten aan de slag te gaan en deze op willen schrijven en bij willen houden op een prettig lijstje, vraag dan hier onze ‘Cozy Reading List’ aan die ook heel goed door kan gaan als ‘Cozy Reading & Writing List.  

Heel veel succes en natuurlijk vooral plezier met schrijven!

Wat vond jij van deze blog? Laat het ons vooral weten!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, acties en kortingen bij AnderWereld? Schrijf je dan in voor onze Boekenpost.