Schrijversinterview

Schrijversinterview met Jan van Gorkum

Vorige Artikel 6 van 21 Volgende

19-04-2021

Voor een terugkomend topic, vragen wij (beginnende) schrijvers de hemd van het lijf!
Ditmaal is Jan van Gorkum aan de beurt.

We hebben een aantal leuke vragen gesteld en hiervan kwamen meerdere vragen van onze volgers op Facebook.
 

  • Wil je kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Jan van Gorkum, 37 jaar, en ik ben werkzaam als filmmaker en schrijver. Al van jongs af aan vind ik het leuk om verhalen te vertellen. Dat begon met het schrijven van verhaaltjes in schoolschriften op de basisschool en later volgde het maken van korte films met vrienden op de middelbare school. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd als filmmaker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Schrijven is daarnaast altijd iets wat ik ben blijven doen, maar wat er altijd een beetje tussendoor slingerde. De eerste ideeën voor Gevleugelde Duisternis, mijn debuutboek, ontstonden al in 2003. Pas in 2016 werd het menens en is het grootste deel van het boek op papier komen te staan.

  • Hoe kom je aan de onderwerpen voor je verhalen/boek?

Ik denk dat onderwerpen bij mij altijd voortkomen uit mijn eigen interessegebieden qua films en boeken, en gebeurtenissen uit mijn eigen leven die indruk hebben gemaakt. Wat betreft genres heb ik een brede interesse. Wel heb ik een voorliefde voor genres als zwarte humor, horror, fantasy en thriller. Het combineren van genres vind ik ook interessant om mee te spelen.

  • Waar haal je je inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik eigenlijk overal vandaan en komt vaak op onverwachte momenten. Veel ideeën komen ook uit het normale leven. Hoe mensen zich gedragen of iets dat ik heb meegemaakt. Ik was bijvoorbeeld ooit getuige van een ruzie tijdens een bordspelletje, wat resulteerde in een korte film over een spelletjesavond die uit de hand loopt.

Mijn debuutboek is voortgekomen uit een voorliefde voor fantasyfilms als Dragonslayer en Willow, ouderwetse avonturenverhalen met een held die op een missie gaat. Zo’n soort verhaal wilde ik altijd al graag vertellen in boekvorm. Ik heb er een eigen draai aan gegeven en het gecombineerd met andere genres die ik leuk vind.

  • Heb je wel eens een writersblock en zo ja, hoe kom je daaruit?

Er zijn zeker momenten dat het schrijven niet of minder goed lukt. Wat voor mij helpt, is om altijd bezig te zijn met meerdere projecten tegelijkertijd. Het kan fijn zijn om even te schakelen naar een ander project. Soms vind je dan ook weer inspiratie om verder te gaan met het verhaal waarbij je bent vastgelopen.

  • Welke boeken/schrijvers lees je zelf graag? En zijn die ook een inspiratie voor je?

Ik lees zelf graag boeken van Stephen King, die zeker een inspiratiebron is. Vind het ontzettend knap hoe hij de lezer altijd op sleeptouw neemt in zijn boeken en gewone mensen in uitzonderlijke situaties plaatst.

  • Hoeveel verhalen/boeken heb je geschreven (en evt. uitgebracht bij welke uitgeverij)?

Eind 2019 heb ik mijn debuut gemaakt als schrijver met Gevleugelde Duisternis, dat ik in eigen beheer uitgeef. Daarnaast heb ik ook enkele korte verhalen geschreven en scenario’s voor korte films.

De Oude Kerel, uit Gevleugelde Duisternis.

  • Waar ben je het meest trots op?

Het is altijd mooi om een verhaal tot leven te zien komen, zeker bij scenario’s waarbij de verfilming is geslaagd. Maar op Gevleugelde Duisternis ben ik persoonlijk heel trots. Het is een boek waar ik jaren aan heb gewerkt en waarbij ik veel heb geleerd tijdens het schrijfproces. Ik heb het met veel plezier geschreven en dat is volgens mij ook iets wat je voelt als je het boek leest.

  • Beste eerste zin die je ooit geschreven hebt?

Dat zijn er denk ik wel meerdere, maar mijn voorkeur gaat uit naar de eerste zin uit hoofdstuk 1 van Gevleugelde Duisternis:

'Yorick Novak keek naar de woestijn en de woestijn keek terug.'

Yorick Novak, uit Gevleugelde Duisternis

  • Heb je tips voor beginnende schrijvers?

Dat je bereid moet zijn om zelf in je verhaal of boek te investeren. Als je bijvoorbeeld overweegt om in eigen beheer een boek uit te geven, is het belangrijk om ook alle stappen te doorlopen die je met een uitgever ook zou hebben, van proeflezers tot professionele eindredactie. Dat kost tijd en geld, maar het zijn zaken die ontzettend waardevol en belangrijk zijn voor je boek.

  • Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik ben bezig met de ontwikkeling van mijn eerste speelfilm, waar ik al jaren aan werk en waar je als maker een lange adem voor moet hebben. Daarnaast ben ik momenteel bezig met de Engelse vertaling van Gevleugelde Duisternis, wat ontzettend leuk is om aan te werken. En er is ook een vervolg op het boek in de maak, maar dat is nog in een vroeg stadium.

 

​Dankjewel Jan, voor je tijd en we wensen je veel succes met al je andere plannen. We zijn benieuwd!

 

Flaptekst Gevleugelde Duisternis:

"In een post-apocalyptische wereld die tot de grond toe is afgebrand, lijkt het wakker maken van vuurspuwende draken op zijn zachtst gezegd een slecht idee.

Toch is dat precies wat Yorick Novak, een mysterieuze jongeman, van plan is. Met de hulp van een aantal excentrieke reisgenoten is Yorick onderweg naar de slaapplaats van de Gevleugelde Duisternis, een groep enorme draken die de wereld ooit in de as heeft gelegd. Deze beesten vormen nu de enige kans om de wereld te redden uit de klauwen van de Adalgars, een beruchte familie die de scepter zwaait over alles en iedereen.

Een gevaarlijke en vreemde tocht volgt, waarbij de kans op succes klein lijkt. Yorick en zijn reisgenoten hebben echter een dubieus voordeel: ze zijn net zo gevaarlijk en krankzinnig als hun missie."

Recensie:

"Man, wat heb ik genoten van het boek! Het barst van de humor, spanning, complotten, leuke personages en DRAKEN, DRAKEN, DRAKEN. Yup, veel soorten draken. Oh, ook zitten er feeksen in het boek, en gruwelijke kerels.
Kortom: lezen dat boek!"
Ursula Visser

 

 

⭐⭐⭐⭐⭐

*Duurzaam verpakt.
*Persoonlijke aandacht.
*Gratis cadeauservice
*Groot aanbod van o.a Fantasy, SF & YA boeken.
*Zoek je een boek? Stuur ons gerust een bericht!
*Bookish goodies & Boekenbonnen
*Normale levertijd 1-2 dagen, Mystery Boxen uitgezonderd
*Brievenbuspakket €4,10 & pakketpost €6,05.
*België via bpost €5,70
*Gratis verzenden vanaf €100,-

Instagram

[instagram-feed]

 

Boekenpost

Meld je aan voor onze Boekenpost; ontvang 10% korting en blijf op de hoogte van nieuw binnen gekomen boeken, aanbiedingen & winacties.

 

WebwinkelKeur Klantbeoordelingen

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#EBAA28 show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]

© 2014 - 2021 AnderWereld | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel