Schrijversinterview

Schrijversinterview met Marieke Frankema

Vorige Artikel 3 van 21 Volgende

14-06-2021

Voor een terugkomend topic, vragen wij (beginnende) schrijvers de hemd van het lijf!
Ditmaal is Marieke Frankema aan de beurt.

We hebben een aantal leuke vragen gesteld en hiervan kwamen meerdere vragen van onze volgers op Facebook.
 

  • Wil je kort iets over jezelf vertellen?

Hai! Ik ben Marieke Frankema, 40 jaar alweer (totally het nieuwe 25 ;) ) en ik schrijf eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren. Verhalen over koeien die niet konden loeien, iets met een paardenmeisje, vanalles vloeide uit mijn pen. Pas toen ik klaar was met musical studeren, ben ik het schrijven ook daadwerkelijk serieus gaan nemen. In 2011 kwam mijn debuut uit, Dochter van de Zilv’ren Maan, en kwam daarmee ook de droom om heus schrijfster te zijn uit.

  • Hoe kom je aan de onderwerpen voor je verhalen/boek?

Overal en nergens vandaan. Ik bedenk verhalen tijdens de afwas (die trilogie komt ooit nog, beloofd), ik hoor een liedje, ik zie een artikel of een afbeelding en hop, daar stroomt de inspiratie al binnen.

  • Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit alles wat ik maar in handen krijg. Zoals ik hierboven al zei, ik kan overal inspiratie van krijgen. Zodra zich een wat vaster idee heeft ontwikkeld, als ik klaar ben met de inspiratie laten komen, ga ik actiever op zoek naar de inspiratie. Dan kijk ik films, lees boeken, verzamel beeldmateriaal of ga tekenen... Nu ik er zo over nadenk, heb ik twee soorten inspiratie: de inspiratie die als een vonkje binnenkomt, en de inspiratie die ik zelf aansteek. Soms overlappen die twee ook - dat is tof.

  • Heb je wel eens een writer's block en zo ja, hoe kom je daaruit?

Ik heb wel eens bewust besloten het schrijven op een lager pitje te zetten en ik ken ook het ‘zwarte gat’ nadat je een verhaal hebt afgemaakt - een soort limbo, waarin je nog afscheid aan het nemen bent van dat verhaal en het creatieve proces daarachter. Dan is er nog even geen ruimte voor iets nieuws - zelfs als dat nieuwe eigenlijk al heel ver gevorderd is in je hoofd. Wat ik doe als ik zo’n writer’s block heb (voor zover), is eigenlijk heel simpel. Chillen. Ik weet dat het wel weer gaat stromen. Zo niet, pak ik een ander verhaal. Heb ik een deadline, dan vraag ik een vriendin om me aan te horen en vertel dan over mijn verhaal. Zodra ik de vonk weer vind, het waarom achter het verhaal, wat me zo raakte toen ik het bedacht en waarom ik er zo blij van word, is het meestal een kwestie van achter de laptop gaan zitten en tikken.

  • Welke boeken/schrijvers lees je zelf graag? En zijn die ook een inspiratie voor je?

Ik houd van fantasy en kinderboeken. Soms een detective, maar doorgaans hou ik van magie in mijn verhalen. Humor en het liefst ook goede romantiek, daar word ik blij van. Schrijvers als J.K. Rowling word ik blij van, maar ook Roald Dahl. David Eddings, Anne McCaffrey, Tolkien, Paulo Coelho. Ik denk dat de lijst nog langer word zodra ik weer wat meer tijd neem om te lezen ;)

  • Hoeveel verhalen/boeken heb je geschreven (en evt. uitgebracht bij welke uitgeverij)?

Tot nu toe zijn er 8 boeken van mij uitgebracht, allemaal via Nimisa Publishing House, en er komt er binnenkort weer eentje aan. Verder sta ik in verschillende bundels, onder meer van Pure fantasy, en ben ik een van de auteurs van Upturn, een non-fictie boek dat gaat over mindset en hoe je een ‘upturn’ maakt vanuit een hopeloze situatie.
Mijn boeken tot nu toe:
Dochter van de Zil’vren Maan
Offer in de Mist
Sprankels
Liefdesduet (Als Mary K. Franklin)
Hotel Silvermaen (kinderboek)
Verblind (als Mary K. Franklin)
Dansen tot de zon komt
Morning Magic Journal

  • Waar ben je het meest trots op?

Dat ik uberhaupt mijn droom ben gaan volgen en schrijfster ben geworden. Dat ik geraakt kan worden door de gebeurtenissen die mijn personages meemaken, dat er zoveel liefde in de boeken zit en dat er zoveel mensen blij worden van mijn verhalen. Kiezen tussen mijn boeken kan ik niet - dat is net zoiets als vragen wie van je kinderen je het leukste vindt. Elk boek heeft haar eigen kracht en verhaal achter het verhaal. Mooi is dat.

  • Beste eerste zin die je ooit geschreven hebt?

'Duisternis lag als een deken over het land'. - eerste zin van Dochter van de Zilv’ren Maan.

  • Heb je tips voor beginnende schrijvers?

Geef jezelf de ruimte om eerst te schetsen en daarna pas de lijnen vast te leggen en in te kleuren. De meeste mensen willen het meteen ‘goed’ hebben, maar vaak zie je pas wat goed is voor jou verhaal als je de eerste versie hebt staan. Dus voor ronde 1: sluit je innerlijke criticus op in de kelder van je geest, en trek ‘m voor ronde 2 tevoorschijn, zodat je jouw ruwe diamant kunt slijpen, polijsten en laten glanzen.

  • Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik ben met verschillende dingen bezig - zoals altijd, hahaha. Er komt binnenkort een nieuw kinderboek aan, ik ben met deel 2 van Hotel Silvermaen bezig en met een spookroman. Verder schrijf ik een verhaal in opdracht en heb ik nog eigen hersenspinsels die me smeken verboekt te worden binnenkort... Je gaat vast nog meer van me horen!

 

​Dankjewel Marieke, voor je tijd en we wensen je veel succes met al je projecten. 
We zijn benieuwd!

 

⭐⭐⭐⭐⭐

*Duurzaam verpakt.
*Persoonlijke aandacht.
*Gratis cadeauservice
*Groot aanbod van o.a Fantasy, SF & YA boeken.
*Zoek je een boek? Stuur ons gerust een bericht!
*Bookish goodies & Boekenbonnen
*Normale levertijd 1-2 dagen, Mystery Boxen uitgezonderd
*Brievenbuspakket €4,10 & pakketpost €6,05.
*België via bpost €5,70
*Gratis verzenden vanaf €100,-

Instagram

[instagram-feed]

 

Boekenpost

Meld je aan voor onze Boekenpost; ontvang 10% korting en blijf op de hoogte van nieuw binnen gekomen boeken, aanbiedingen & winacties.

 

WebwinkelKeur Klantbeoordelingen

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#EBAA28 show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]

© 2014 - 2021 AnderWereld | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel