aw

Waarom Tweedehands Boeken Ook Leuk Zijn!

Waarom Tweedehands Boeken Ook Leuk Zijn!

14 april 2019
Gastblog door Annemieke Oosterling
A Dance With Books’

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar een van mijn grootste zwaktes is boeken kopen.
Ik kan echt heel veel laten staan in de winkel maar ik heb echt moeite om al die boeken voorbij te gaan. Groot, klein, glimmend, hardcover of paperback. Ze trekken mij allemaal.

Als ik nou ook zo’n grote portemonnee had dan kocht ik ze ook allemaal. Helaas, de portemonnee is niet zo groot en mijn zoontje haalt er helaas ook veel centjes uit. Het boekenbudget is dan ook wat kleiner dan voor zijn geboorte.

Toch houdt dit mij niet tegen om nog steeds boeken te kopen. Toen ik begon met mijn collectie boeken, in 2014/2015 denk ik, was ik erg strikt over hoe mijn boeken er uit zagen. Daardoor kocht ik dus ook alleen nieuwe boeken. En eerlijk, ik koop nog steeds nieuwe boeken. Maar ik heb ook het wonder gevonden van tweedehands boeken.

Ik kon mij nooit voorstellen waarom ik tweedehands boeken in mijn collectie zou willen hebben. Ja ik weet het. Boeken snob. Het overkomt de beste. In mijn hoofd vielen tweedehands boeken uit elkaar en stonken ze heel erg. De waarheid is, veel boeken zijn in goede staat en met die stank valt het ook wel mee. Meestal dan. De pagina’s plakken ook niet aan elkaar van kauwgom of snotjes.  Echt niet!

Daarnaast zijn er ook nog redenen waarom tweedehands boeken leuk zijn.

De Prijs

Dit is natuurlijk een ontzettend groot voordeel. Tweedehands boeken zijn nu eenmaal goedkoper dan nieuwe boeken.  Logisch ook. Maar het verschil is nog groter geworden sinds begin van het jaar de btw op boeken (en andere items ) is gestegen van 6% naar 9%. Dit is zeker te zien in de volwassen fantasie sectie waar dikke boeken al wat aan de hoge kant qua prijs waren. 25 Euro was geen raar bedrag. Nu zie ik boeken van €30-32,50. Hierdoor zijn tweedehands boeken naar mijn inziens nog aantrekkelijker geworden.  Natuurlijk heeft de btw verhoging ook effect op tweedehands boeken maar ik hoor van veel mensen dat ze met deze  prijzen geen nieuwe boeken willen kopen. Dan zijn tweedehands boeken echt een uitkomst.

Je Geeft Boeken een Tweede, Derde, Vierde etc. Leven

Daarbij geef je een boek een nieuw leven. We houden, als het goed is, allemaal van boeken hier. Dat boeken kunnen eindigen bij het oud papier terwijl ze nog prima te gebruiken zijn, doet mij pijn in het hart.  Dit is ook waarom ik het jammer vond dat een tweedehands boekenwinkel mijn man zijn oude studieboeken regel recht naar het oud papier bracht.

Sebastiaan en Thomas achter de kraam op het Rapalje Zomerfolk Festival

Beter Voor het Milieu

In vervolgen op het bovenstaande, doordat je een boek hergebruikt belasten we het milieu ook minder. We zijn steeds meer bezig met duurzaamheid en wat beter is voor het milieu. Wat we doen met tweedehands spullen valt daar uiteindelijk ook onder.

De Zoektocht Is Leuk

Wat ik ontzettend leuk vind aan tweedehands boeken is naar een kringloop winkel of een tweedehands boeken winkel te gaan en langs de kasten te schuimen om te zien of er nog iets moois tussen staat. Zo heb ik een hardcover gevonden van Seraphina van Rachel Hartman een paar jaar geleden. Een boek dat ik ontzettend graag wilde lezen. En vorig jaar vond ik een hardcover van The Republic of Thieves van Scott Lynch in de kringloop. Een volwassen fantasie boek in hardcover kost normaal gezien nogal wat. Nu was hij maar 4 Euro.

Daarnaast kan je ook boeken tegen komen die misschien wel niet meer worden gedrukt. Niet alle boeken blijven eindeloos in omgang helaas.

Een bijzonderheid vind je natuurlijk niet elke keer. Het zoeken en bekijken is dan ook al op zichzelf heel erg leuk. Met af en toen een beloning erbij dan he, zoals bovenstaande.

Soms Staat Er een Toedracht in

Dit is niet aan iedereen besteed natuurlijk maar in sommige boeken vind je een toedracht. De gever heeft dan een bericht geschreven, vaak voorin het boek, met soms de datum en waarom ze een boek hebben gegeven. Zeker in wat oudere boeken kan het heel interessant zijn om dat te lezen. Stiekem is het wel eens leuk om te weten waar een boek vandaan komt. En misschien kan je je eigen levendige fantasie gebruiken om er een leuk verhaal bij te bedenken.

Zijn er nog andere redenen waarom tweedehands boeken voor jou leuk zijn?

De waardering van www.anderwereld-magie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 273 reviews.