lezen voor vuur

Wat doet lezen voor je?

Wat doet lezen voor je?

12 oktober 2020, door Nine.

Na onze verhuizing van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden van Nederland eind mei,
de (onbewuste) stress die dit met zich mee brengt en dan ook nog de rare Corona tijd waar we in zitten, kan ik wel zeggen, dat dit best wat vergde van mij en ons als gezin. Desalniettemin was dit een van de beste stappen die we als gezin tot nu toe genomen hebben.

Toen de stof wat begon neer te dalen en we settelden in ons prachtige huis, brak de zomervakantie aan en begon ik weer met lezen. Ik slaakte een zucht van verlichting, wat had ik dit gemist! Het moment dat ik in een boek wordt meegezogen, vergeet ik de wereld om mij heen, kan ik alles waar ik mee bezig ben in mijn hoofd los laten en ontspan ik mij. Stress vloeit weg. Misschien herken je het wel?

Maar lezen doet nog veel meer voor je! En dat zal ik hieronder vertellen.


1) Lezen vermindert stress.


Wat ik hierboven al vertelde is dus ook echt bewezen. Al met 6 minuten lezen per dag, kan je je stresslevel met tweederde verminderen.
Aansluitend hierop brengt lezen je rust, het is ook wetenschappelijk bewezen dat het lezen van spirituele teksten in boeken, je bloeddruk kan verlagen en je kan kalmeren.

2) Lezen doet ontzettend veel voor je brein.


– Je geheugen verbetert, het houd zelfs Alzheimer op afstand als je veel leest.
– Het houd je brein jong en gezond, je grijze massa alert en krachtig.
– Je traint je concentratie en focus.
– Je kennis, woordenschat en analytische vaardigheden worden vergroot. Door deze punten leer je ook weer beter schrijven!
– Je wordt empathischer en hebt daardoor meer begrip voor de gedachten, verlangens en overtuigingen van anderen.

3) Je slaapt er beter door.


Het blauwe licht van schermen (tv, pc, mobiel) zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt. Het lezen van een boek maakt de overgang tussen wakker zijn en slaperig worden makkelijker, waardoor je daarna beter in slaap valt.


4) Je leeft langer!


Dit is toch wel een hele fijne bijkomstigheid van veel lezen! De Yale University School of Public Health deed een 12 jaar lang onderzoek naar leesgewoontes van mensen van 50 jaar en ouder. Degene die lazen, hadden 17 procent minder kans om te overlijden. Hoe meer je leest, hoe beter, want de volwassenen die meer dan 3,5 uur per week lazen, verlaagden hun kans op overlijden met 23 procent. Boeken hebben het grootste effect, magazines en kranten volgen daarna.
Een halfuurtje lezen per dag is dus én ontzettend fijn en je leeft er langer door!

Meer leestijd creeëren? Donwload HIER gratis mijn 10 tips/hacks.


5) Entertainment vanuit je luie stoel.

Last, but certainly not least; je wordt geëntertaind, zonder dat je je huis uit hoeft. Dit is ook erg fijn in deze rare periode, dat we minder naar sociale gelegenheden, horeca etc. kunnen.
Je wordt meegenomen naar andere plekken, werelden, ontmoet nieuwe karakters en beleeft de mooiste avonturen, terwijl je heerlijk onder je dekentje met een kop thee op de bank zit.

Wat wist jij nog niet van bovenstaande fijne bijkomstigheden?

Dus; geniet van de magie van een goed boek!

Ps. Zit je in een leesdip? Download HIER gratis alle tips van onze lezers om uit je leesdip te komen!