lezende kids

Waarom is lezen zo belangrijk voor kinderen? + 5 tips!

Waarom is lezen zo belangrijk voor kinderen?


+ 5 tips om ze ook om te toveren tot boekengek
& nog extra tips om lezen in de zomervakantie super leuk te maken!

11 juli 2021 door Nine

Orion gaat na de zomervakantie alweer naar groep 5 en zit nu qua lezen in AVI E6, Sirius gaat naar de zomervakantie naar groep 3 en is nu begonnen met mijn oude kartonnen leesboekjes van vroeger, misschien ken je ze nog wel, ‘de botjes serie’? Avalon is nu 3 jaar en geniet van de boeken die we haar voorlezen voor het slapen gaan, ze doet altijd heel interactief mee.

Iedereen weet wel dat voorlezen en (leren) lezen belangrijk is voor kinderen, maar waarom dan eigenlijk? En hoe krijg je kinderen aan het lezen die er eigenlijk niks aan vinden?

Wanneer beginnen kinderen met lezen?

Als kersverse ouder kan je je kleine hummeltje al voorlezen uit kleine kartonnen boekjes, je kan echt niet vroeg genoeg beginnen.
Na alleen het voorlezen, beginnen ze in groep1-2 met het leren van letters, leren ze hun naam lezen en beginnend schrijven. Vaak is dit laatste echt nog fonetisch en ziet er altijd erg leuk uit. Zeker leuk om hier wat van te bewaren voor later.

Hoe zit dat met AVI lezen?

In groep 3 gaan ze echt leren lezen. Sommige kinderen zijn hier eerder al nieuwsgierig naar en dit kan je heel makkelijk stimuleren door AVI boekjes in de bibliotheek te lenen of een leuke uit te zoeken in onze shop.
In groep 3 komen ze terecht in de AVI boekjes, beginnend bij AVI START. Naarmate ze beter leren lezen, komen ze steeds in een ander AVI niveau terecht. AVI M3, E3, M4, E4, etc. Dit staat voor midden groep 3, eind groep 3, midden groep 4, enzovoorts.
Het ene kind heeft meer aanleg dan de ander en iedereen heeft zijn eigen tempo met lezen.
Wat ook fijn is, is dat er ook veel leesboekjes zijn met een speciaal lettertype voor kinderen die dyslectisch zijn.

Van glunderende gezichtjes tot fantasievolle ontdekkingsreizen

Als kinderen net beginnen met lezen, plakken ze de letters die ze afzonderlijk hebben geleerd aan elkaar tot woorden en die woorden bij elkaar vormen zinnen. Zodra dat al lukt, zie je ’t gezichtje van jouw zoon of dochter helemaal glunderen van trots.
Dit gaat met oefening steeds vlotter en komt het verhaal ook steeds beter binnen, hierdoor krijgen ze met ieder verhaal een kijkje in een andere wereld. Spannend, avontuurlijk, vrolijk en vol fantasie!

Wij weten het al, lezen is heerlijk ontspannend, boeken lezen stimuleert de verbeeldingskracht en dat zorgt ervoor dat je kind helemaal weg kan dromen bij een verhaal.

Monsta
Monsta

Waar helpt lezen nog meer bij?

Vanaf het moment dat je zoon of dochter begint met lezen, wordt de woordenschat veel groter en de algehele taalontwikkeling verbeterd. Hij of zij leert veel op het gebied van schrijven, grammatica, zinsbouw en spelling. Het stimuleert het leervermogen én de concentratie! Super handig voor op school toch?

Hoe voelt dat?

Het lezen van boeken helpt jouw kind ook met het inleven in de verschillende (hoofd)personen van een boek. De een is verdrietig of boos en de ander juist blij of verliefd. Je kind leert een verhaal van verschillende kanten te bekijken en daarover na te denken. Dit helpt met sociale ontwikkeling en het omgaan met andere kinderen.

Voor kleuters zijn er ook mooie prentenboeken om diverse lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. Zoals prikkelverwerking, allerlei verschillende emotiesnaar school gaan, verhuizen, enz.)
Het voorlezen/samen lezen van zo’n boek helpt om een gesprekje over dat onderwerp te beginnen.

Monster is bang in bed

Lezen; super leuk en vol fantasie!

Dus, naast alle super fijne bijkomende voordelen van lezen, is het natuurlijk gewoon een groot avontuur! Voor alle kinderen heeft lezen een positief effect, alleen niet ieder kind gaat even snel of vind het makkelijk. Maar je kan als ouder wel heel veel doen om het zo leuk en aantrekkelijk mogelijk te maken voor je zoon of dochter!
Hieronder volgen 5 tips plus nog extra om je kinderen te laten lezen (in de vakantie).

Tip 1. Laat je zoon of dochter zelf een of meer boeken kiezen in de bibliotheek/boekwinkel.
Hierdoor kiezen ze iets wat ze echt leuk vinden, hun interesse heeft gewekt, of met een onderwerp/thema wat ze tof lijkt. Misschien willen ze wel een stripboek,  een moppenboek, of een met verschillende gekke lettertypes, zoals bijvoorbeeld de boeken van Geronimo Stillton.
Kijk ook goed naar het niveau op de boekjes, op welk AVI niveau leest jouw kind?

Poef! , Een draak voor Dako & Luna gaat naar de Heksenschool

Tip 2. Rollenspel & gekke stemmetjes.
Zijn er meerdere personen aan het woord in het boek? Kies dan samen met je kind wie welk personage leest en doe dat met gekke stemmetjes.
Of als er maar een persoon in het boek veel aan het woord is, draai de rollen buiten het boek dan eens om, dat jij het kind bent en jouw kind de ouder is die jou voorleest.

Tip 3. Lees om en om.
Vind je kind het moeilijk om de hele tijd zijn/haar aandacht erbij te houden? Wissel dan af; lees om en om een zin, of om en om een bladzijde. Zo leert je kind ook de intonatie van de zinnen meer kennen en wordt hij/zij meer het verhaal ingezogen.

Krypto, deel 1

Tip 4. Luisterboek.
Wat ook heel fijn is om af en toe een boek te luisteren. Lekker in de auto op weg naar vakantie, of in een luie ligstoel/hangmat met je ogen dicht. Een luisterboek is ook erg fijn voor kinderen die dyslexie hebben en die je gemakkelijk de magie van boeken mee wil geven, naast het oefenen met zelf lezen.
Je hebt bijvoorbeeld audioboeken bij de bibliotheek of storytel, of verhalen op cd’s. Onze zoons vinden het erg fijn om die te luisteren in bed voor het slapen gaan.

Tip 5. Maak het speciaal.
Ieder kind vindt het stoer om wat later op bed te gaan. Laat je zoon of dochter iets langer opblijven om een kwartiertje te lezen. Of maak het nog leuker om je kind onder de deken bij het licht van een zaklamp te laten lezen. Lekker spannend!

Extra tips voor de zomervakantie! â¤µ

De juffen en meesters zeggen altijd, blijf lezen in de vakantie, om zo de zomer lees dip te voorkomen.
Nou met onze tips blijft die lees dip uit de buurt!

  • Download gratis onze ZomerLezen Bingo, vol met gekke leesopdrachtjes en deze zomer belonen wij iedereen die een rij of een hele bingo kaart vol heeft! ?
  • Ga lekker picknicken met het gezin en neem naast een bal ook wat boeken mee, zodat jullie na het eten en spelen even kunnen lezen met zijn allen.
  • Geef een persoonlijke Mystery Boekenbox Kind cadeau
  • Blijf voorlezen! Keep the magic alive.
  • Wissel af met zomer doe-boeken. Hier staan woordspelletjes in, verhalen, kleurplaten en andere puzzels. Je hebt ze van AVIDenksport JuniorQuest Junior en nog veel meer.

Heel veel leesplezier!