Winters sprookje

Een Winters Sprookje

De Wraak van de Koningin

5 december 2022, door Renate Potter

We zijn aangekomen bij de vierde week van AnderWereld’s Magische Adventkalender en Nine vroeg mij of ik ook zin had om een bijdrage te leveren. Zeker had ik dat!
Niet in de vorm van een blog, maar van een sprookje met een uitdaging, want ik ben namelijk illustrator en het leek mij leuk om jullie creatief uit te dagen. Veel plezier en succes!

“Ooit leefde er een koningin in een land hier ver vandaan. Haar koninkrijk was in volle bloei, maar haar hart was koud als ijs. Terwijl haar onderdanen genoten van de groei van hun gewassen, hun gezonde vee, lekker eten en de prachtige natuur om hen heen, kon de koningin alleen de kou voelen. De kou die vanuit haar hart steeds verder haar lichaam in sloop. De kou die in haar hoofd zat en ervoor zorgde dat ze geen vrolijke gedachten meer had, geen aardige dingen kon zeggen en alleen het negatieve in een ander zag.

Niemand ging graag op bezoek bij de koningin. Ook haar bedienden zorgden dat ze haar zo min mogelijk zagen, want iedereen voelde de kou die om haar heen hing. De kou was als een virus dat zich verspreidde en iedereen die er te lang mee in aanraking was geweest, ervoer zelf steeds minder warmte. Het land en haar bewoners werden steeds ijziger, de mensen gaven steeds minder om de natuur, om andere mensen en om het leven zelf. Dus toen de koningin ernstig ziek werd, was er niemand die zich om haar bekommerde. Alleen in haar grote bed voelde ze plotseling een vlaag van ijskoude woede en sprak ze een vloek uit over haar koninkrijk. Alles bevroor en niemand zou nog warmte kennen, inclusief zijzelf. Ze overleed eenzaam en alleen in haar koude wereld. Door haar wraakzucht kon haar ziel echter geen rust vinden en zwierf doelloos rond. Over bergen en bossen, meren en dalen, langs woestijnen en toendra’s en de grote grasvlakten. Tot ze via de zeeën weer terugkwam in haar bevroren rijk. Uiteindelijk vond zij tussen de oude bomen een bevroren bron waarin zij zich kon verschuilen. Sindsdien verschijnt haar geest ieder jaar tijdens midwinternacht boven de bevroren bron. Wanneer je haar ziet mag je een wens doen, maar alleen wanneer deze wens vanuit puurheid en liefde wordt geuit zal haar geest rust kennen en de vloek over het koninkrijk worden opgeheven. Doe je een wens vanuit arrogantie en hebzucht, zul je net zo koud worden als de rest van het koninkrijk en zal er opnieuw een jaar voorbijgaan eer ze weer verschijnt.

Eeuwen gingen voorbij en het land en haar ijskoude koningin werden langzaam vergeten. Af en toe vond iemand de bron tijdens midwinternacht, maar nooit werd er een wens gedaan uit liefde en zo kreeg het land er weer een ijskoude bewoner bij. De huizen, de mensen en alle dieren die waren bevroren, raakten bedolven onder een laag sneeuw en ijs. Alleen de bron bleef nog zichtbaar, maar werd door het donkere bos goed verborgen. En doordat er af en toe in de winter mensen verdwenen, kreeg het gebied een slechte naam.

Ook de drie kinderen die nu achter hun honden aan de donkere bossen binnen renden, wisten dat ze hier beter niet konden komen. De twee meisjes gilden naar hun oudste broer dat hij moest stoppen, maar dat gebeurde niet. Ook de honden leken niet te willen luisteren. Dus renden ze met z’n vijven door de dikke sneeuw en de steeds donker wordende bossen. Plotseling bleven de honden staan…”

En hier blijft het nog even spannend, want hoe het verder gaat dat mogen jullie zelf verzinnen!

Hoe heten de kinderen? Hoe oud zijn ze? Wat voor honden hebben ze bij zich en welke naam dragen ze? Waarom blijven de honden staan? En wat heeft het bevroren koninkrijk van de eenzame koninginnenziel te maken met deze kinderen?

Pak je pen of je laptop en schrijf in minimaal 10 zinnen hoe het verhaal verder gaat en hoe het zal aflopen. Mail deze naar AnderWereld (anderwereld@ziggo.nl).
De twee mooiste verhalen (of wellicht beter gezegd: de mooiste verhaallijnen) worden beloond. De winnaars krijgen een pakket met daarin 4 onderzetters, een notitieboek en wat stickers met illustraties van mijn hand en als extra een Fantasy boek!

Bij dit verhaal heb ik twee boekenleggers ontworpen, die je gratis kunt downloaden vanaf mijn website (onderaan de homepage) en waaruit je misschien inspiratie kunt opdoen.
De ene is geheel ingekleurd en geeft mijn visie weer vanuit een middeleeuws tijdperk, de andere versie is een kleurplaat die een wat modernere look geeft aan de kinderen in het verhaal. Leef je uit en geniet, dat heb ik ook gedaan ?

Heel veel liefs,

Renate Potter
Illustrator

Deze blog hoort bij de vierde week van onze Magische Advent Kalender!
Deze week verloten we dus 2 pakketten van Renate Potter Illustration.

Laat (als je het hebt) ook op Facebook of op Instagram weten dat je mee doet!

De weekaanbieding: we geven bij iedere bestelling een boekenlegger naar keuze cadeau! Stop hem erbij in je winkelwagentje en vul de code ‘boekenleggercadeau‘ in.

Én in onze Boekenpost van deze week krijgen jullie een kort verhaal cadeau die Kaat de Kock van Hamley Books speciaal voor de Magische Advent Kalender heeft geschreven!

De waardering van www.anderwereld-magie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 273 reviews.