a christmas carol

Nostalgisch Kerstfeest

Nostalgisch Kerstfeest

12 december 2022, door Trudy Vogel

We zijn alweer aangekomen bij de vijfde week van AnderWereld’s Magische Adventkalender en Sebastiaan vroeg mij of ik ook een bijdrage wilde leveren, een beetje nostalgie zo richting het Kerstfeest.
Nu vind ik het altijd al leuk om verhalen te schrijven en te vertellen, dus dit liet ik ook niet aan mij voorbij gaan natuurlijk. Ik zal jullie vertellen hoe het vroeger ging bij ons thuis.

Als de Sint weer afreist naar Spanje kan ik pas echt gaan genieten van de voorbereiding op het Kerstfeest.
Tegenwoordig liggen de kerstballen en aanverwante artikelen al in oktober in de winkel dat maakt dat ik vaak wat  weemoedig terugdenk aan mijn kindertijd.

Toen ik klein was kwam de kerstboom pas een dag of twee voor de eerste kerstdag in huis.
Zorgvuldig werd hij versierd met zilveren ballen en er gingen een soort knijpertjes in waarin de echte kaarsjes werden geplaatst.

Onder de kerstboom kwam het stalletje met Jozef en Maria, het kindje Jezus, de herders , de wijzen uit het Oosten, de schapen, de hond en het klapstuk was toch wel de engel die erboven hing en de grote kameel.

Ademloos konden mijn broertje en ik uren kijken naar die stal.
Zittend op een stoel of op de grond, met de kerstverhalen van W.G. van  de Hulst of Snowy, het kerstveulen.

Op kerstavond mochten we mee met mijn vader naar de nachtmis, heel spannend als je klein bent. Zo laat opblijven en door het donker naar de kerk lopen. In mijn herinnering was het dan koud buiten maar in de kerk was het warm en  vooral het zingen van de kerstliederen vond ik prachtig!

Na de mis liepen we dan terug naar huis en daar wachtte het kerstbrood en warme chocolademelk.

Op eerste en tweede kerstdag mochten de kaarsjes branden met een emmer water en een emmer zand in de buurt .

In latere jaren kwamen er elektrische kaarsjes, heel groot als je ze vergelijkt met de lichtjes van nu.

De verwondering voor deze tijd is bij mij altijd gebleven. Ik houd van de kersttijd, het lijkt alsof mensen dan even iets liever en zachter zijn. Zich even bezinnen op de goede en mooie dingen in het leven.

Dat zal kerst voor mij blijven; nieuw leven, het licht dat terugkomt, warmte, liefde, het samenzijn met dierbaren, familie en vrienden.

Nu niet meer met Snowy maar het liefst met mijn meest favoriete kerstverhaal, het verhaal van de gierige Scrooge, die uiteindelijk tot inkeer kwam en het licht zag en begreep dat warmte, vrijgevigheid en liefde belangrijk zijn dan het tellen van je geld.

Dit is een van de eerste edities, maar wil jij ook graag een heerlijk kerstverhaal van Charles Dickens, kijk dan eens HIER, voor recentere uitgaves.

Ik wens jullie een fijne adventtijd en een warm en liefdevol kerstfeest.

Trudy.