Voorjaarsschoonmaak (opruiming) in je boekenkast

Voorjaarsschoonmaak (opruiming) in je boekenkast?

Af en toe nodig of uit den boze? + DIY bonus!

1 maart 2022, door Nine

Maart is aangebroken en ik krijg dan altijd zin om grote schoonmaak te houden in huis. Keukenkastjes uitsoppen, kinderkamers op hun kop, kleding kasten uitzoeken enz.

Maar ook de boekenkasten mogen aan bod komen! Sommige van jullie zullen nu gruwelen, maar blijf even hangen, wellicht zul je nog van gedachten veranderen.

Waarom een grote schoonmaak in je boekenkast?

Het is sowieso altijd goed om eens in de zoveel tijd, je boeken allemaal uit de kast(en) te halen en die even lekker schoon te maken met een fijn (naar lente en bloemen ?) geurend sopje! Dat houd je kast ook langer mooi en daardoor je boeken ook. Zorg wel dat je planken goed droog zijn voordat je je boeken weer terug zet.

Als je dan al je boeken door je handen laat gaan, dan kijken en voelen wij altijd even goed bij ieder boek. Ik ben niet eens met alles wat Marie Kondo zegt, maar wel dat de items in je huis, dus ook de mooie boeken in je boekenkast je echt een blij gevoel moeten geven. Dus; ‘does it spark joy?

Marie Kondo

Dus eens in de zoveel tijd gaan we langs onze boeken heen en besluiten we of deze mag blijven of niet. Hebben ze emotionele waarde, kleven er fijne herinneringen aan of heb je hem al heel vaak herlezen en wordt je er iedere keer nog net zo blij van (zo niet blijer?) dan blijven ze.

Vonden we het boek leuk om een keer gelezen te hebben maar verder niet mega bijzonder? Dan mag hij door naar een nieuwe eigenaar, om die weer mee op avontuur te nemen. Het zal je dan ook vast niet verbazen, dat tussen de collectie van AnderWereld af en toe onze eigen boeken terecht komen ?.

Twijfel je nog steeds of er boeken weg mogen? Ga dit lijstje langs:
 • Wordt je heel blij van dit boek?
 • Zou je dit boek binnen een jaar herlezen?
 • Zou je dit boek opnieuw kopen als je in een (online) boekenwinkel was?
 • Verdient dit boek écht een plekje in jouw kast?
 • Extra tip; oude studieboeken of kookboeken waar je al tijden niks uit gemaakt hebt, kunnen misschien ook beter plaats maken voor boeken die je echt graag wil lezen. (Terwijl ik het schrijf, kijk ik schuldbewust naar het onderste plankje met kookboeken in onze kast…mmm zelf dus ook maar weer eens kritisch door onze kast heen ?) 
5 voordelen van opruimen van je boekenkast:
 1. Je krijgt weer overzicht. Wat stond er ook alweer allemaal in de kast, welke titels staan er op mijn TBR? Je kan zo weer vinden waar alles staat.
 2. Je krijgt weer ruimte voor nieuwe boeken en eventueel nieuwe bookish goodies!
 3. Van opruimen in huis, (dus ook je boekenkast) krijg je een opgeruimd hoofd, je wordt er letterlijk relaxt van.
 4. Doordat je alleen de mooiste, leukste, bijzonderste boeken & goodies (voor jou) hebt gehouden, stralen ze nog meer in jouw boekenkast en komen ze meer tot hun recht.
 5. Nadat je je kast hebt schoongemaakt, opgeruimd en opnieuw hebt ingericht, lijkt je privé bibliotheek wel als nieuw! Sit back and enjoy.
    
Na je grote schoonmaak ook zin in andere kast?

Nu je zo lekker hebt opgeruimd (of alleen schoon gemaakt ?), vind je het misschien ook leuk om de boel even helemaal om te gooien in je interieur? Nou dat kan en dat hoeft helemaal niet veel te kosten! Ik heb namelijk een Pinterest Bord voor je bij elkaar gepind met allemaal verschillende soorten DIY boekenplanken en kasten. Dus plan een vrije zaterdag in, haal de spullen die je nodig hebt, trommel wat andere boekengekken op en maak er een gezellige klus dag van!

Aan het einde van die dag kan je als het goed is al je pareltjes weer een mooi nieuw plekje geven, in een prachtige nieuwe kast of plank die je zelf hebt gemaakt!

Laat je me weten of jij een grote schoonmaak hebt gehouden?