klaas de kat sinterklaas

De leukste kinderboeken in de Feestmaanden!

De leukste kinderboeken in de Feestmaanden!

14 november 2022 gastblog door Leonie Pouw

Lieve lezers,

Dit blog is 2022 geschreven voor de Magische Adventkalender, maar de tips zijn waar nodig vernieuwd en dus nog steeds actueel!

Nine en Bas hebben een prachtig bedrijf dat ik in de afgelopen 5 jaar heb zien groeien van een leuke webshop en een festivalkraam tot een echte boekenwinkel-aan-huis en een van de grootste fantasy boekenbox producenten, met een giga fanbase!

Vanwege mijn werk en ook vanwege persoonlijke interesse ga ik wat vertellen over kinderboeken. Onze dochters zijn intussen 9 en bijna 7, en gek op boeken. Er heerst hier in huis momenteel een ware Potter-gekte, maar ik heb me toegelegd op een ander thema: wat zijn de leukste kinderboeken in het thema Sinterklaas, kerst en winter? Want zeg nou zelf: Wat is er fijner, knusser, dan samen opkrullen op de bank met een mooi voorleesboek? Hierbij dus een lijstje met mijn favorieten.

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas, Barend Last & Anouk Overman

Voor iedereen die van katten houd!
Klaas de kat heeft een heel fijn leven. Maar op een dag hebben ze geen aandacht meer voor hem. Wat is er aan de hand? Klaas gaat op onderzoek uit. Zal het hem lukken om het raadsel te ontrafelen?
Een origineel en grappig Sinterklaas prentenboek over de warme en knusse tijd voorafgaand aan 5 december! Zo staat het maken van verlanglijstjes, het zetten van de schoen, knutselen en bakken centraal in dit boek. Je vindt hem hier.

klaas de kat sinterklaas

De dappere Ridster, sint zit vast! – Janneke Schotveld

Ik ken dit boek nog niet, maar reken maar dat deze voor het einde van het jaar in onze kast staat! Janneke Schotveld is een meester in net-even-anders verhalen, de dappere ridster is de ultieme feministe, en het wordt zo heerlijk nuchter en humoristisch gebracht dat het voor iedereen leuk is, de voorlezer niet in de laatste plaats.

Sinterklaasliedjes – Mark Janssen

Een fijn groot boek met moderne sinterklaasliedjes en prachtige illustraties! Van de auteur van “een eenhoorn alstublieft”, ook zo’n prachtig prentenboek. Hoort hier thuis bij de favorieten!

Zachtjes gaan de paardenvoetjes en De herdertjes lagen bij nachte – Ageeth de Haan.

Boekjes met cd. Moderne versie van de klassiekers en een aantal eigen liedjes die bij ons thuis snel aansloegen. De aanpassingen hadden wat mij betreft nog iets verder mogen gaan, er wordt namelijk nog steeds “…wie stout is de roe” en “…er zijn geen stoute kinderen bij” gezongen. Desondanks zijn het echt leuke, rustige cdtjes, ik kan ze goed verdragen op repeat, en dat wil wat zeggen!

Klaas de kat verdwaalt met Kerst, Barend Last & Anouk Overman

Een avontuurlijk kerstprentenboek met sfeervolle, warme illustraties van de makers van De Voorleeshoek. Vol met avontuur, vriendschap, familie en je thuis voelen. Deze vind je hier in de shop.

klaas de kat kerst

Een voetbal voor de vrede -Fabien Doulut, Geraldine Elschnet

Een bijzonder boek, omdat het waargebeurd is. Het speelt zich af ten tijde van de eerste wereldoorlog. De Engelsen en Fransen vochten tegen de Duitsers, maar met kerst werden de gevechten even gestaakt voor een potje voetbal. Voor even was het vrede aan het front. Ook deze vind je hier in de shop.

Winterverhalen – Dawn Casey

18 winterverhalen van over de hele wereld.

Met dit boek heb ik al vele malen in handen gestaan, ik denk dat het dit jaar bij ons in de zak zal zitten. Prachtig boek met onwijs mooie illustraties.

Het verhalenorkest – De Notenkraker – Tsjaikovski

Klassieker bij ons thuis! Deze wordt het hele jaar door gelezen, al jarenlang. De kinderen zijn dol op de prachtige muziekfragmenten en het klassieke verhaal spreekt zeer tot de verbeelding!

Het boompje – Loek Koopmans

Heel mooi verhaal, geen klassiek kerstverhaal maar juist daardoor zo mooi. Over een boompje dat leert tevreden te zijn met zichzelf, een van de meest waardevolle levenslessen die je je kinderen mee kan geven!

Kerst met Vera, Marjolein Bastin

Een kerstboek met allerlei interactieve ideeën van Vera! Vera de Muis wordt altijd een beetje somber in de dagen voor Kerst. Samen met Popje en Saar bedenkt ze daarom leuke dingen om van het Blauwe Huisje een gezellig kersthuisje te maken. Ze knutselen kerststerren, snijden sterappeltjes en maken marsepeinen sneeuwballetjes. Haar knutselideeën en recepten staan allemaal in dit boek. Gezellig samen lezen en daarna samen knutselen of koken! Je vindt dit leuke boek hier.

kerst met vera

En zo had ik nog wel even door kunnen gaan. Natuurlijk is het maar een fractie van alle prachtige kinderboeken die passen bij deze tijd van het jaar, dus plunder vooral je lokale boekenwinkel. Heel veel succes met snuffelen en shoppen, en heel veel leesplezier!

~ Leonie Pouw