christmas tree

Hoe maak je feestdagen en tradities ‘boekiger’?

Hoe maak je feestdagen en tradities ‘boekiger’?

Ik ben Leonie, 36 jaar, getrouwd met schrijver Garvin Pouw en moeder van twee dochters (10 en 8). Fan van Anderwereld, maar niet onbevooroordeeld: we zijn al jaren bevriend met Nine en Bas.

De drukste maanden van het jaar zijn voor mij toch altijd november en december. De afgelopen jaren, toen de kinderen nog jonger waren, voelde het alsof ik in deze periode behoorlijk geleefd werd, en liet ik het allemaal maar een beetje gebeuren. Inmiddels heb ik de regie weer teruggepakt en dat voelt beter! Wie zegt er dat je al die feesten moet vieren zoals anderen dat doen? Hoog tijd voor wat meer eigen tradities waar je écht blij van wordt! Ik heb wat suggesties verzameld om deze maanden nóg gezelliger en natuurlijk nóg ‘boekiger’ te maken. Geschikt voor elk gezin, met kinderen of met huisdieren, of juist zonder familie en met vrienden… kies vooral wat bij je past.

Trick or READ – 31-10

Halloween 2023 is intussen al achter de rug, maar doe er je voordeel mee voor volgend jaar: geen zin in al die griezels aan de deur? Lichten uit, en kruip in bed met je boek. Of versier je tuin zo eng dat niemand durft aan te bellen! Muhahaha… grapje hoor, Halloween/Samhain is een van mijn favoriete feesten! Verwacht je kinderen aan de deur? Sla dan een stapeltje pixi-boekjes in bij Anderwereld en deel die uit in plaats van snoep. Of doe een enge-boeken-swap met een stel vrienden. Of organiseer juist een leesclub: lees allemaal hetzelfde enge boek en doe een boekbespreking op de avond van Halloween met kaarsen en griezelige hapjes. Lekker spooky!

Bron: LightFieldStudios//gettyimages

Boekjes.. ehh.. pakjesavond – 5-12

Heb je jonge kinderen thuis? Dan is dit de meest stressvolle tijd van het jaar, afgezien van misschien hun verjaardag. Wat hier erg goed werkt is om van tevoren inzichtelijk te maken wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten, door middel van vaste dagen of juist een kalendertje met daarop een aantal dagen gemarkeerd. Zo voorkom je dat ze élke dag supervroeg naast hun bed staan… misschien…😉 Natuurlijk stop je naast een handje pepernoten af een toe een mooi boek in de schoen (bijvoorbeeld zo’n schattig pixi boekje, of een ander mooi boek uit de webshop van Anderwereld), maar wat te doen met die pakjesavond? Wat je zou kunnen doen is voor iedereen vier mooie cadeaus kopen volgens het principe “something they want, something they need, something to wear, something to read”. Zo voorkom je die immense bulk aan nieuwe spullen in huis, en heb je wel die blije snoetjes. Maar als je het mij vraagt dan kan er best nog een extra boek bij in de zak hoor!

Vier je sinterklaas met volwassenen? Doe eens een dobbelspel maar dan alleen met boeken! Of trek lootjes en maak een laaaange verlanglijst met de leukste titels!

Advent – 1-12/24-12

In de advent periode tellen we af naar kerstmis. Het is van oudsher een periode van verstilling en rust, die bij ons vaak he-le-maal volgepland is met leuke gezellige borrels en feestjes. Een van de dingen die ik erg leuk vind om te doen is het maken (of aanschaffen) van een Adventkalender. Vierentwintig dagen lang maak je elke dag een pakje, laatje of klepje open om daarachter een verrassing te vinden. Kalenders met chocolade zijn natuurlijk altijd goed, en misschien ben jij wel een van de lucky bastards die een Anderwereld advent box op de kop heeft weten te tikken… Wil je zelf iets maken, dan zijn er natuurlijk allerlei opties en je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Maak bijvoorbeeld eens 24 envelopjes (of papieren rolletjes met een gezellig strikje eromheen) met de mooiste boekquotes voor een geliefde. Of juist de mooiste boekfragmenten. Of juist de meest steamy momenten uit je smutboekjes 😉 Of pak het groots aan en koop 24 (tweedehands) boeken bij Anderwereld en pak die in voor je kinderen, je partner of je beste vriendin. Of vraag Nine om dat voor je te doen, ze is er gek genoeg voor!

Je kunt ook dit precies zo doen als je zelf leuk vindt; ik ga nu uit van 24 dagen maar je kan ook een wekelijks cadeautje doen of juist alleen de laatste 7 dagen aftellen naar kerst. Suit yourself!

advent

Yule – 21-12

De kortste dag van het jaar wordt ook wel Yule genoemd. Ik houd ervan om hierbij stil te staan en ik vraag elk jaar in gedachten heel vriendelijk aan de zon of hij alsjeblieft weer terug wil komen. Misschien is dit wel de dag bij uitstek om eens wat meer te lezen over de oude jaarfeesten, wicca en folklore, en misschien is dit wel een perfect moment om de kinderen voor te lezen uit “Malvarina wil een heks worden” van Susanna Isern en Laura Proietti, uiteraard te koop in de webshop van Anderwereld.

Jolabokaflod – 24-12

Deze vind ik echt het allerleukste uit dit rijtje! Jolabokaflod is een IJslandse traditie die begonnen is tijdens de tweede wereldoorlog. Alles was op rantsoen, maar papier was een van de weinige dingen die nog gewoon te verkrijgen was. Daarom gaven IJslanders elkaar vooral boeken cadeau met kerst, en daar zijn ze nooit meer mee gestopt. Heel begrijpelijk! Jolabokaflod (kerst-boeken-vloed) houdt tegenwoordig in dat men elkaar op kerstavond boeken cadeau doet en vervolgens de rest van de avond lezend doorbrengt, met kaarsen, thee en warme chocolademelk. Ik zeg: doen!!

Kerst – 25-12/26-12

Wat doen jullie met kerst? Behalve gourmetten is er natuurlijk heel veel mogelijk. Wij zijn altijd bij familie met kerst, en ja, vaak hoort gourmetten daar ook bij. Altijd gezellig! Misschien is het leuk om elkaar tijdens het gourmetten (want het duurt toch eindeloos voor je stukje vlees of je gevulde champignonnetje helemaal warm is met zo’n minipannetje) voorlezen uit je favoriete (kerst)verhalenbundel? Twee jaar terug schreef ik voor Anderwereld een blog over het “verboekigen” van het kerstdiner met allerlei leuke knutseltips voor de feesttafel. Voor deze blog heb ik mijn bijbehorende pinterest-bord gedearchiveerd, dus kijk vooral even rustig naar alle heerlijke boekige kerstdiner inspiratie. (maak bijvoorbeeld een hobbit-maaltijd of brouw cocktails in Harry Potter thema!)

Oud en nieuw – 31-12/1-1

Als het even kan dan knijpen wij er met het gezin een paar dagen tussenuit in de periode tussen kerst en oud & nieuw. Voor ons is het heerlijk om even bij te komen van alle feestdrukte, liefst in een knus huisje ergens in Duitsland. Als je jonge kinderen hebt dan is het altijd even zoeken naar wat ze aankunnen, kunnen ze de hele avond opblijven of leg je ze toch nog even in bed? Misschien is dit wel een fijne avond voor een mooie gezinsfilm (boekverfilming?). Je kunt ons voorbeeld volgen en jezelf trakteren op een rustige oud & nieuw (met een boek in bed bijvoorbeeld) maar een feestje is natuurlijk ook altijd fijn. Vroeger speelden wij vaak “het woordenboekspel” met oud & nieuw. Het heeft wel wat weg van Dixit, voor de spellenkenners onder ons, en het gaat als volgt: om de beurt ben je de spelleider en kies je uit een Nederlands woordenboek een woord waarvan je niet weet wat het betekent (en je medespelers waarschijnlijk ook niet), zoals bijvoorbeeld “vagitanus”. Iedereen schrijft op een stukje papier een zelfbedachte betekenis voor dat woord (“een 13e eeuws muziekinstrument” of  “Medische aandoening waarbij de endeldarm een alternatieve route heeft”, maak het zo groot als je zelf wil maar gebruik ‘woordenboektaal’.) Degene die het woord gekozen heeft ontvangt nu alle zelfbedachte betekenissen en leest die in willekeurige volgorde voor, met ergens daartussen de echte betekenis van het woord (namelijk: “het eerste huilen van een pasgeboren baby”.) Dan mogen de spelers kiezen welk antwoord ze denken dat het juiste is. Punten verdien je door het juiste antwoord te raden én wanneer een andere speler kiest voor jouw zelfverzonnen optie. Op taalvoutjes vind je ook een hele lijst met geschikte woorden hiervoor.

Blue Monday – 15-01-2024

De treurigste dag van het jaar… Alle fijne feestdagen zijn achter de rug, het is voorlopig nog koud en druilerig buiten, en men voelt zich blue. Bereid je hier vast op voor door wat leuks te plannen: ga een weekendje weg, of koop nu alvast een fijn boek, laat het mooi inpakken of ga voor een Mystery Book Date en leg het in de kast om uit te pakken op blue Monday. Die glimlach zit zo weer op je gezicht!

Ik heb in deze blog niet alle eindejaarsfeesten genoemd. Zo is het bijvoorbeeld op 12 november Divali, wordt van 7-15 december Chanoeka gevierd en is het op 6 januari driekoningen. Hopelijk geeft deze blog wat inspiratie voor een fijne, knusse en warme invulling van álle aanstaande vieringen, wat je ook viert! Ik wens jullie allen heel fijne feestdagen toe, en een heel goed en gezond 2024!!

Leonie Tijsma-Pouw

Deze blog hoort bij AnderWereld’s Magische Advent Kalender; zes weken lang aftellen naar Kerst, met iedere week een nieuwe blog, aanbieding en winactie!