children

Hoe vroeg kan je beginnen met voorlezen?

Je kan niet vroeg genoeg beginnen!

29-11-2016, door Nine.

Dat ik van lezen en voorlezen houd is natuurlijk geen verrassing; ik ben fan, vooral van allerlei sprookjes en fantasy! Als moeder geef ik dit natuurlijk graag door aan mijn kinderen en in deze blog geef ik een aantal tips, hoe je jouw kindje ook kan laten opgroeien als boekenwurm.

Opgroeien met boeken

Orion en Sirius groeien dan ook op met boeken, veel boeken. Ik lees ze al vanaf baby af aan voor, eerst uit simpele korte boekjes, vaak herhaald, soms weken achtereen. Baby’s en jonge kinderen vinden dat namelijk erg prettig, herhaling; het geeft houvast en zo leren ze veel dingen.
Met je kindje op schoot een boekje ontdekken/lezen is dus naast een gezellig moment samen zijn, ook heel leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kindje, zo blijkt uit onderzoek. Het verhoogt ook de concentratie, oefent de luistervaardigheid en prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden.
Dat zijn fijne bijkomende voordelen.

Boekstart

Een heel tof initiatief van de bibliotheken is het Boekstart koffertje, deze kan je als je kindje 3 maanden oud is ophalen. Je levert dan de waardebon in, die je hier kan downloaden.

Je krijgt hier dan ook gelijk een gratis bibliotheek abonnement bij voor je kindje.
Het Boekstart koffertje bevat:
• Twee babyboekjes (de boekjes in de koffer wisselen steeds)
• Een boekenlegger
• Een folder over voorlezen
Het koffertje zelf is ook erg leuk 

Dit heb ik natuurlijk ook gedaan voor Orion en Sirius, beide keren zaten er weer andere boekjes in, erg leuk!

Foto van vakbladvroeg.nl

Prentenboeken

Als je kindje wat ouder wordt, en steeds langer kan luisteren naar een verhaal, dan worden prentenboeken erg leuk. Het verhaal wordt wat langer, maar er staan ook prachtige platen in, waar ze ook weer lange naar kunnen kijken. 
Wij hebben een aantal hele mooie prentenboeken van uitgeverij De Vier Windstreken.
De uitgeverijen Lemniscaat en Christofoor hebben ook prachtige prentenboeken.

Diversiteit

Orion is bijna 4 jaar en die lezen we nu voor uit veel verschillende boekjes en vaak ook iedere avond een andere. Soms vind hij het fijn om de makkelijkere boekjes er weer bij te pakken, hier ‘leest’ hij dan zelf uit voor. Of hij pakt een stapeltje boeken en gaat lekker op een fijn plekje met een schapenvacht en/of dekentje zitten en bladert ze een voor een door. Af en toe verteld hij er zijn eigen geïnterpreteerde verhaal bij. 

Inlevingsvermogen & Fantasie

Titels variëren dus! De verhalen waar we samen in duiken gaan o.a. over kabouters, elfjes, de seizoenen, Kikker en zijn vriendjes, Muis en Dikkie Dik. Zoekboeken zijn voor deze leeftijd ook erg leuk, dit maakt het lekker interactief, op iedere bladzijde is weer zoveel te zien en te ontdekken!
Rond de 4 jaar wordt ook het immense inlevingsvermogen en de fantasiebeleving ontwikkeld. Aan de ene kant heel leuk, maar voor mijn zoontje betekend dat veel angst voor van alles. Zo moest het boek over de Gruffalo na het voorlezen echt zijn kamer verlaten en staan zijn knuffel dino’s nu op wacht naast zijn bed, om hem te beschermen tegen de Gruffalo…
Dus als jou kindje ook zo’n grote fantasie heeft, let dan even op wat je gaat voorlezen. 😉

We zijn heel erg benieuwd naar wat voor soort boeken hij gaat lezen als hij straks leert lezen, wat hij leuk zal vinden. Stiekem hopen we natuurlijk ook (jeugdFantasy en misschien ook wel Science Fiction.


Waar houd jou kind van?