Dyslectisch en toch van lezen houden! Tips & Tricks

Dyslectisch en toch van lezen houden!

Kan dat?

24 februari 2019 door Nine

Ja dat kan! Veel mensen die ons volgen/klant zijn van ons, zijn dyslectisch en lezen tocht met heel veel plezier. Ik vroeg mij af hoe zíj hun dyslexie ervaren en hoe ze het lezen leuk houden.
In deze blog lees je hun tips & tricks, do’s & don’ts

Wat is dyslexie?

Bij dyslexie horen allerlei symptomen. Sommigen hebben problemen met spellen, terwijl anderen meer moeite hebben met lezen. Er zijn mensen met dyslexie die de letters zien verspringen, maar er zijn er ook die letters bijvoorbeeld ondersteboven zien, of duizelig en misselijk worden bij het lezen van teksten.
Lezen is voor mensen met dyslexie een heel inspannende taak, maar iedereen ervaart het op een andere manier.
Wil jij ervaren hoe het is om te lezen met dyslexie? Klik dan hier.

*Bron: NRC

Tip! Veel lezen!

En dan alleen wat je écht leuk vindt en plezier in hebt.
Het helpt enorm bij het opdoen van woordenschat, en hierdoor herken je woorden sneller en maak je minder snel fouten! Pak eens ieder avond voor het slapen gaan je leesvoer erbij en kijk hoever je komt.

“Ik lees vooral wanneer mijn dyslexie het toe laat. Soms kom ik totaal niet in het boek omdat ik over de bladzijdes heen lees en vaak lees ik ook verkeerde worden en klopt het niet. Meestal laat ik mijn hoofd dan de vrije gang gaan om extra woordjes in een zin te zetten, zodat voor mij de zin veel logischer is. Als ik echt er niet uit kom heb ik altijd nog me moeder die me af en toe helpt met woorden.”

Tip! ‘Dyslexie’ lettertype

Speciaal voor leerlingen met dyslexie is er een lettertype bedacht dat bestaat uit letters die elk uniek zijn. Hierdoor wordt het draaien, spiegelen en verwisselen van letters tegengegaan en leest het vaak prettiger. Dit wordt vaak gebruikt voor de jongere lezers. Ervaren hoe dyslexie is voor kinderen op de basischool? -> spel Zwijsen
Het kinderboek ‘Reizende Poefjes’ uit onze collectie nieuwe boeken, is in speciaal lettertype geschreven voor dyslectische kinderen.

“Ik lees de meeste boeken hard op in gedachten, dan lees ik ten minste goed en met aandacht. Als ik dat niet doe, lees ik niet goed (meer over de bladzijdes heen) en weet ik ook niet waar het over gaat. Op deze manier heb ik mijn dyslexie aardig verbeterd.”

Tip! Audioboeken

Veel mensen met dyslexie vinden het (nog) helemaal niet leuk om een boek te moeten lezen. Als je toch iets móet lezen, kan je een audioboek gebruiken. Zo kun je toch woordenschat opdoen, en eventueel meelezen.

“Ik ben dyslectisch en 1 ding wat ik niet moet doen, is mezelf een deadline geven wanneer een boek uit moet zijn, want dan ga ik te snel lezen en dan lees ik niet goed.  Ik kan ook niet de hele dag door lezen. Er moet elke keer tijd tussen zitten, anders kan ik me niet meer concentreren op de woorden.
Ik pak geen boeken met moeilijke worden haha en ik heb een lange boeken legger waarmee ik regel voor regel af ga om te lezen. Ik wordt soms wel te snel afgeleid, maar dat komt dan ook vooral als ik te veel gelezen heb die dag.”

Tip! Laat je niet kisten 

Probeer toch zo veel mogelijk te lezen. Dit hoeven echt niet alleen maar boeken te zijn, stukjes uit tijdschriften, strips/graphic novels, blogs van ons. Alle beetjes helpen. Alles kan zo lang je maar blijft oefenen! 

“Het komt vooral tot uiting bij het hardop lezen, dus vermijd ik dat. Soms moet ik wel eens een paar zinnen terugkeren om nog eens te kijken en te herlezen, maar meestal heb ik er zelf geen last van”

“Ik lees voornamelijk fantasy en YA.
Moeilijke namen of plaatsen lees ik overheen. Zolang ik maar herken wie, wat, waar is vindt ik het prima. Ik ga mezelf niet dwingen deze volledig uit te spreken o.i.d.
Ik lees ook op woordherkenning, heb als het ware een grote kaartenbak in mijn hoofd met plaatjes hoe het woord er uit moet zien.”

Hartelijk dank voor jullie open- en eerlijkheid;

Michelle de Vree, Melanie van Meerloo, Ingrid Glezer-Spee, Diana De Jonge de Zwart, Maud Graafmans, Kim Tifanie Loosbergh Vandewalle, Erik Kleijn, Lienke de Poorter en Naomi Belonje.

Wat vond jij van deze blog? Laat het ons vooral weten!
Altijd op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, acties en kortingen bij AnderWereld? Schrijf je dan in voor onze Boekenpost.