yule

Yule love it!

Yule love it!

13 december 2020, door Bren Medusa van The Green Dream

December is aangebroken en heel het land staat in het teken van de Feestdagen. Dit jaar zal dat natuurlijk anders gaan dan andere jaren i.v.m. COVID-19, maar dat hoeft natuurlijk de (voor)pret niet tegen te gaan.
Want ook in huis kun je het heel gezellig en fijn maken zonder het perse heel groots aan te pakken gelukkig. Bijvoorbeeld door een fijn winters boek te gaan lezen, kaarsen aan te steken en warme chocolademelk te maken, alleen zulke kleine dingen kunnen al zoveel gezelligs brengen.

Yule

Zelf vier ik geen kerst, ik vier al jarenlang Yule. Eigenlijk is dat het oorspronkelijke feest dat gevierd werd door de heidenen/pagans. Het bestaan ervan is terug te vinden naar ver voor het Christendom, het is dan ook al duizenden jaren oud. Waarom ik hiervoor heb gekozen in plaats van kerst heeft niet eens perse te maken met dat ik niet geloof, maar meer met dat ik me altijd al anders dan anderen heb gevoeld. Ik ben een heks/pagan en nee niet zo eentje vanuit sprookjes die je zal betoveren in een pad of een kikker en ik sla ook niet groen uit als ik kwaad word en vervloek ook geen mensen (ik vloek wel als ik mezelf pijn doe, want hey ik ben ook maar een mens hè?)

Jaarwiel

Pagans/heksen leven mee met de natuur en haar seizoenen. Yule is er daar een van, het is ons laatste feest op het jaarwiel en start op de 21e, Midwinter. Die dag, de 21e is de kortste en donkerste van het hele jaar. Dit klinkt heel naar, maar dat is het niet. De winterperiode is aangebroken met al haar kou en al en we vieren dan de hoop op de terugkomst en het terugkeren van het licht.

Yule is echt een prachtig jaarfeest, duurt twee weken (eindigt op 6 januari) en is zeker een van mijn favorieten. Van oudsher zijn er verschillende manieren om dit te vieren en daaronder valt zelfs de boom… die de meesten tegenwoordig zullen kennen als de kerstboom.
Dus ik ga het lekker daarbij in de buurt houden met dit blog. Dit hoef je eigenlijk niet eens perse met een boom te doen als je dat niet wilt of er gewoon geen ruimte voor hebt. Het staat natuurlijk wel onwijs gezellig, maar het kan ook met een mooie krans vol groenblijvers als den, hulst, de maretak zijn en zo nog een aantal. Versier takken ermee en voeg daar gedroogd fruit en bessen aan toe met mooie rode en groene linten, kaneelstokjes enzovoorts. Dit oogt niet alleen heel gezellig, maar het staat ook voor het vieren van het terugkeren van het leven van de natuur in de lente. Het terugkeren van het licht.

Yule Log

Zo heb ik ook een Yule log, bestaande uit een stuk hout die we vonden op een plek hier op de dijk waar een tijd geleden bomen gekapt waren. Het voelde gelijk goed om dat stuk hiervoor te gebruiken, al moet ik het blok nog wel versieren en er gaten in maken voor de kaarsen, maar dat komt helemaal goed. Nu had het hout natuurlijk ook eerst de tijd nodig om goed te drogen, dus erg is het niet.

Daar brand ik in de Yule tijd kaarsen in en dat blok wordt versierd met groenblijvers en al. Het Yule log werd vroeger tijdens Yule verbrand, maar lang niet iedereen heeft meer een open haard of iets waar dat nog in kan. Dus doen velen het op deze manier. Ik verbrand het log dus niet, maar brand er wel symbolisch kaarsen in die ook weer staan voor het terugkeren van het licht.

De kaarsen die in het Yule log gebrand worden zijn rood, groen, wit. Op 21 december (Midwinter, de kortste dag) steek je de rode aan, deze brand je 5 dagen lang, op de vijfde dag steek je de groene kaars met de rode aan en brand deze dan samen, ook de groene brand voor 5 dagen, dan op de laatste dag na de Yule periode (dit is dan de dertiende dag) steek je de witte kaars aan met de groene, ze branden die dag ook even samen, daarna brand je de witte ook in 5 dagen. Wanneer die dag aanbreekt weet je zeker dat de dagen weer langer worden en de zon/ het licht op haar retour is.  

Betekenissen kleuren:
Rood: je persoonlijke maar ook menselijke kracht.
Groen: kracht van de natuur.
Wit: de kaars voor vrede,  het samenbrengen van mens en natuur.

Tradities

Ook zie je vaak dat het blok vervangen wordt door een mooie taart te bakken in de vorm van een Yule log met prachtige eetbare versiersels erop. 

Ook maak ik zelf de kaarsen die ik in deze tijd brand. Dit heb ik vorige week gedaan en die liggen dus allemaal al netjes klaar. Eigenlijk staat het je gewoon vrij te doen wat voor jou prettig voelt. En dat is een van de dingen die het zo fijn maken. Zelf brand ik altijd al veel kaarsen, maar in de Yule periode al helemaal.

En wat is er nou fijner dan mooie versieringen in huis hebben met overal lichtjes die de oude traditie van onze voorouders in ere houden, niet alleen gezellig, maar ook een ontzettend mooie tijd waarin we niet alleen het licht vieren maar ook het leven.

Natuurlijk vier ook ik Yule het liefste met degenen waar ik het meeste van hou, want gezelligheid is gewoon erg fijn. Samen eten en wat drinken om het leven en licht te vieren is gewoon ontzettend leuk. En ja, bij ons liggen er ook cadeautjes onder de boom. Waaronder natuurlijk altijd wel een aantal boeken en boekige items, want hey je bent booklover of niet, toch?!

Jeffrey viert wel gewoon kerst en het kan ook prima samen, al vindt ‘ie het ook prima om het bij Yule te houden. Al was het alleen maar omdat dat een stuk langer is dan twee dagen aan kerst, hahaha.
Alleen doe ik er een aantal rituelen bij en hij…vindt buiten het idee rondom eigenlijk alle jaarfeesten die ik vier de gedachte erachter erg mooi, vooral het eten erg lekker, houdt van de gezelligheid en het samenzijn en natuurlijk de cadeautjes onder de boom. Waar ik me ook prima in kan vinden hoor.

Jólabókaflóð

Wat ook erg leuk is om te doen is de IJslandse traditie Jólabókaflóð, hier geef je op de 24e, kerstavond dus, elkaar boeken cadeau. Na het uitpakken maak je heerlijke warme chocolademelk, neem je je zelfgebakken koekjes e.d. mee en installeer je je samen op de bank onder een dekentje of in bed om dan gezellig samen de avond te vieren door te gaan lezen. Dit is een IJslandse traditie en het is echt zo leuk om te doen. Wij vieren dat dus ook bij ons en ik kan je zeggen, dat is zo onwijs gezellig en hygge. En onze katten komen er dan gewoon vrolijk bij liggen, al zal dat ook zeker wel te maken hebben met het lekkere eten!

Geen standaard Kerstboom

Ook hebben wij geen standaard boom, niet eens een volledige Yule boom, want dat laat ik terugkomen in het Yule log en de takken, al hangen er wel veel zelfgemaakte en natuurlijke materialen in de boom. Iets dat wel weer erg Yule is.

Maar bovenal is onze boom nogal bont van kleur. De standaard witte of gele lichtjes hoeven voor ons niet zo, dus zoals je op de foto al ziet zitten er onwijs vrolijke gekleurde ledlampjes in, met slingers in onze lievelingskleuren en ga zo maar door. We zijn ook op weg er een echte thema boom van te maken, zo valt het Nightmare before Christmas gedeelte er wel in op! Ik ben al sinds jaar en dag mega fan van deze film en spaar er dan ook van alles van. Dus zo’n boom leek me het einde, Jeffrey vond dat helemaal prima, zolang er ook wel wat kerstballen bij konden worden gemaakt met stormtroopers erop uit zijn geliefde Star Wars. Dus ook die hebben we gemaakt en hangen er vrolijk tussen. En sinds deze week hangen er zelfs Lego ballen in, hahaha. Dat is dus ook echt absoluut een leuke tip om mee te geven, zelf hangers maken van hout, garen of wat je dan ook leuk vind. Yule is ook echt de tijd van het jaar om te handwerken en hoe leuk is het om zelfgemaakte “one of a kind” versieringen in je huis aan te brengen.

Favoriete hanger

Nu ben ik natuurlijk gelijk mega benieuwd naar hoe jullie de feestdagen vieren, hoe jullie boom eruit ziet en wat jullie favoriete hangers zijn? De mijne is o.a een stapeltje boeken, ik vond die hanger jaren geleden en sindsdien hangt die er gezellig bij. Het maakt het echt af.

Blessed Yule

Een ding is in ieder geval zeker, elk mens heeft licht nodig in zijn of haar leven en hoe je de feestdagen ook viert, dat licht zal bij iedereen branden.

Ik wens iedereen dan ook alvast ontzettend fijne boekige feestdagen en een Blessed Yule. Geniet…. En laat met weten wat jullie boekige aanwinsten waren dit jaar, want hoe leuk is het om dat met elkaar te bespreken, te delen en elkaar ideeën en tips te geven ????

Heel veel liefs,

Bren Medusa