5 tips van een booknerdmom

5 tips van een Booknerd Mom: Hoe creëer ik in een schoolvakantie momentjes om te lezen/met boeken bezig te zijn?

15 oktober, door Nine (ook een Booknerd Mom 🤓)

Yes de herfstvakantie is (bijna) begonnen! Een week lang niet meer op een verplichte tijd de kids uit (en in) bed, niet meer iedere dag fruitbakjes klaarmaken, en niet meer iedere dag op en neer naar school. Natuurlijk is het heerlijk om nu wat meer Quality time met elkaar te hebben in plaats dat gehaast iedere dag, maar het is ook heel fijn als je als ouder wat meer tijd kan vrij maken om te lezen!

Ik geef je 5 tips waarvan je kids blij worden en jij ook!

Tip 1: Ga naar een grote speeltuin

En neem je boek mee 😉. Wanneer je kids lekker aan het schommelen, springen, rennen en klimmen zijn, zit jij lekker op een bankje met je boek. Kijk van tevoren even op buienradar of het droog blijft, vul een rugzak met wat flessen water (de kids worden heel erg dorstig van al het spelen), thermosbeker/kan met thee/koffie/warme chocolademelk en natuurlijk wat lekkers! Als je van plan bent rond de lunch een paar uurtjes te gaan, kan je gelijk een lunch meenemen en picknicken. Super gezellig. Kids blij, jij blij!
Mocht het de hele week rotweer blijven, dan kan je altijd naar een indoor speeltuin gaan.
Boek veilig vervoeren in je tas? Doe er zo’n mooie en handige Booksleeve om.

Tip 2: Ga samen lezen

Dit hangt een beetje van de leeftijd af, maar met kinderen die nog niet kunnen lezen, kun je een voorlees half uurtje/uurtje, hangt ervan af hoe lang ze dit volhouden, met mooie prentenboeken of die leuke kleine Pixi boekjes (handig als de concentratieboog nog niet zo lang is). Als ze er daarna genoeg van hebben en ze willen zelf even iets anders doen, kan jij lekker in je eigen boek.

Kunnen je kids al lezen? Las dan ook zo’n lees-(half)uurtje in, maar dan kunnen jullie allemaal tegelijk lezen. Zet een lekkere pot thee (onze jongens vinden het echt een traktatie met honing erin), koekje erbij en opkrullen op de bank of fijne stoel. Heerlijk, je doet iets samen; dus Quality time, maar tegelijkertijd ook wat voor jezelf. Win-Win!
Zitten ze nog in AVI boekjes of zijn ze al ouder en lezen ze al jeugd en/of YA Fantasy boeken?

kids lezen
Onze 3 kids (Orion, Sirius en Avalon) aan het lezen in hun verse bieb-boeken.

Tip 3: Ga ‘Boekig’ Knutselen

Soms kan je echt even niet lezen, maar dat wil niet zeggen dat je niks kan doen wat met boeken te maken heeft. Knutselen is niet mijn favoriete hobby, maar als het dan met boeken te maken heeft vind ik het wel weer leuk

Bijvoorbeeld mini boekjes vouwen en die dan gaan vullen met bijvoorbeeld allemaal leuke tekeningetjes, letters van het alfabet (als ze bezig zijn met leren schrijven), een (strip)verhaaltje, gedichtjes en dat alles kan worden aangevuld met stickers, glitters, enz. Zie in het filmpje van Edufari hieronder hoe je zo’n leuk boekje vouwt ⤵

Heb je oude boeken liggen die je toch weg wou doen, of scoor een paar oudjes bij de kringloop en geef deze een nieuw leven:

  • Maak dan bijvoorbeeld deze toffe boekige armbandjes van oude bladzijdes!
    Wat heb je nodig?
    Een paar oude boekpagina’s, schroevendraaiers, lijm, rekbaar koord, schaar en wat decoratieve kralen (optioneel).
    Hoe maak je ze?
    – Rol je pagina’s om een schroevendraaier. Breng lijm aan terwijl je rolt en zorg ervoor dat je het strak oprolt. Je kan de pagina’s wat korter maken voordat je begint, dit maakt het rollen wat makkelijker.
    – Haal daarna de schroevendraaier eruit en laat het rolletje helemaal opdrogen.
    – Knip met een schaar het opgerolde papier in verschillende lengtes, zo kort of zo lang als je wilt, totdat je een verzameling papieren kralen hebt.
    – Knip een stuk koord op de lengte die je wilt voor je armband (plus een beetje extra voor de knoop). Rijg je papieren kralen en meng er de decoratieve kralen doorheen als je wil.
    – Knoop de uiteindes aan elkaar en voilà; je boekige armband is klaar. Je kan meerdere verschillende maken om tegelijkertijd te dragen.
    Ook leuk te combineren met dit andere schattige boekige armbandje.

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer knutselen met oude boeken? Kijk dan eens op ons Pinterest bord; Boekige activiteiten.

Tip 4: Ga samen door hun boekenkast heen

Is de boekenkast van je kind nog wel up-to-date? Of zitten er nog boeken in die hij/zij al lang niet meer wil lezen? Waar de interesse niet meer ligt of die te makkelijk zijn geworden?
Ga er samen eens lekker voor zitten, haal alle boeken uit de boekenkast (of planken) en ga er samen met je kind(eren) bij langs.
Boeken die op de ‘nee-stapel’ belanden kunnen naar jongere broertjes/zusjes, naar andere familieleden/vrienden, verkocht worden (van de opbrengsten kunnen weer nieuwe boeken worden gekocht 😊) of aan een minibieb/kringloop geschonken worden.
Voordat de overgebleven boeken weer terug worden gezet, kan er mooi even een doekje over de planken, zodat ze weer een fris plekje krijgen. Laat je kind zijn/haar boekenkast/plank lekker zelf inrichten, maar je kan natuurlijk altijd tips geven wat handig is of leuk staat.
Ook leuk is om een TBR (to be read)-krat te maken, met welke boeken ze als eerste willen gaan lezen de komende tijd, of om de geleende bibliotheek boeken in te zetten. Je kan hem helemaal zelf bouwen/knutselen, of je koopt zo’n leuk krat mét letters bij de Hema (ook super voor je eigen TBR-stapel natuurlijk 😁).

Foto van Janneke RS; haar dochter met haar lievelingsboeken en de boeken die ze wil lezen in een krat van de Hema.

Tip 5: Ga naar het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum

Klaar met thuis zitten en is het ook nog eens rotweer? Plan dan eens een bezoekje aan het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum in Den Haag, waar je verhalen ontdekt, beleeft en maakt!
Er is van alles te zien, doen en beleven:

  • Je hebt voor alle leeftijden interactieve tentoonstellingen
  • Je kan natuurlijk van alles doen in het thema van de Kinderboekenweek
  • je kan in een paar stappen boekentips krijgen voor het Young Adult boek wat bij jou past
  • LiteratuurLab: hier kun je vernieuwende online exposities bekijken of lees je hoe hedendaagse schrijvers een persoonlijk licht werpen op de collectie van het museum.

Van 2-18 jaar is een ticket €10,- en voor volwassenen is het €12,-. Het museum is alleen te bezoeken met een vooraf besteld online ticket. Hier willen wij ook nog graag een keer heen!
Ga hier naar hun website voor meer informatie en om je tickets te reserveren.

Ik hoop dat ik je wat ideeen heb gegeven om in de herfstvakantie wat meer te kunnen lezen en/of met boeken bezig te kunnen zijn met je kind(eren)!

Heel veel plezier in de vakantie en ik ziu het leuk vinden als je laat weten of je een of meer van mijn tips hebt gedaan.