shelves

Verhaaltje 19; Ik ben van mijn geloof gevallen…

2 juni 2023, door Nine

Járen geleden riep ik het al tegen mijn moeder als zij haar e-reader mee op vakantie nam, ‘omdat dat zoveel makkelijker was dan koffers vol boeken’, dat ik dat nóóit zou doen.

Ik zou nooit mijn heerlijk geurende vrienden  inruilen voor een elektronisch apparaat.
Het gevoel van bladzijdes onder mijn vingers inruilen voor swipen of tikken tegen kunstof.

Een stukje kunst in mijn woonkamer verruilen voor een dood zwart ding aan een lader.

Nee dat voelde gewoon als verraad. Alsof de jarenlange vriendschap met mijn boeken niets meer zou voorstellen, alsof ik ze in de steek zou laten, alsof zij diep teleurgesteld in mij zouden zijn als ik dat zou doen…

Maar alle gekheid op een stokje, het voelde gewoon verkeerd.
Dus ik bleef lekker ‘echte’ boeken lezen en vulde mijn kast met prachtige exemplaren. De een nog mooier dan de ander, of juist vol met leesvouwen en meer gebruikerssporen, omdat ik hem al zo vaak gelezen had.

Tot vorig jaar.

Sebastiaan won een prijs op zijn werk en kreeg wat bol.com tegoed om te besteden. Hij wou wel een e-reader, om boeken te lezen die hij niet per se in zijn kast hoefde te hebben.

Hhmm dat klonk eigenlijk best handig. Om op die vrijblijvende manier boeken uit te proberen.

We namen een Kobo abonnement en nadat Sebastiaan hem geïnstalleerd had en gelijk wat titels voor zichzelf had opgezocht, pakte ik hem ook eens op.

Gewoon om even te kijken vertelde ik mezelf (en mijn vrienden in de boekenkast).

Het zag er best handig uit, ze gaven leestips voor verschillende genres en zo tikte ik al  gauw een paar aan die bij ‘mijn boeken’ kwamen te staan.

Ook het beeld was anders dan ik had verwacht, het was geen scherm zoals een telefoon of tablet met blauw licht, maar was heel rustig voor je ogen en het mooiste (en gevaarlijkste) is dat het oplicht als het donkerder wordt. Niet goed voor mijn nachtrust kan ik je vertellen.

Zo begon ik langzaam van mijn geloof te vallen.

Ik zag in dat het lezen van boeken op de e-reader niet het lezen van mijn pareltjes uitsluit, maar dat het heel goed samen kan. Ik verzamel en lees nog steeds boeken die in mijn boekenkast shinen, maar vind het ook heerlijk om door te kunnen lezen op de e-reader als het licht al uit is in onze slaapkamer.

Er pronken dus ook diverse special editions in de kast, of exemplaren met een handtekening van de auteur erin of nostalgische edities uit onze jeugd.

Die zullen er ook altijd blijven. Omdat  ‘A house without books, is like a body without a soul’ en het geeft ook een inkijkje in je passie, waar je van houd.
(Nu heb je dat bij ons natuurlijk ook als je doorloopt naar de achterkant van ons huis en daar door de deur van de winkel kijkt, maar dat even terzijde ;))

Ik ben eigenlijk gewoon nog meer gaan lezen en ik vindt het heerlijk! De hardcovers en paperbacks wisselen elkaar af met m’n niet meer weg te denken e-reader. Zo erg dat Sebastiaan er gewoon nog maar een heeft aangeschaft voor de boeken die hij dus wil lezen, omdat ik die van mij niet meer afsta ;).

Dus uiteindelijk kan ik tegen mijn moeder zeggen; ‘je had gelijk mam’, al zal de liefde voor ‘echte’ boeken áltijd op de voorgrond staan, vooral als we weer een prachtige inkoop binnen krijgen en kreetjes van enthousiasme slaken bij alle mooie boeken die we uitpakken.
Stiekem verdwijnen er vaak ook een paar titels naar onze eigen kast i.p.v. de kasten van de winkel.

Wil jij jouw boekenkast ook weer uitbreiden met nieuwe pareltjes die daar mogen shinen?

Kom dan woensdagavond 7 juni van 19.00-20.00 naar onze Fantasy FLASH Sale in onze Facebookgroep AnderWereld’s booklover community, of zoek onze stand op het Rapalje Zomerfolk Festival volgend weekend!

https://fb.me/e/18hLKeyti

Liefs, Nine.

De waardering van www.anderwereld-magie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 273 reviews.