boekig dineren

Hoe dineer je zo ‘boekig’ mogelijk?

Hoe dineer je zo ‘boekig’ mogelijk?

30 november 2020, door Leonie

Lieve lezers,

Houden jullie ook zo van deze tijd? Zelf ben ik stapelgek op de koude maanden, vooral omdat je de warmte binnen dan zoveel meer waardeert. Warmte van kaarsjes, een kachel, een hete kop thee, een dekentje, goed gezelschap en natuurlijk van een spannend of juist romantisch boek.

Wat is er fijner dan om die warmte mee te kunnen nemen naar de warmste koude dagen van het jaar: Kerstmis! Ik heb voor jullie onderzoek gedaan naar manieren om je favoriete hobby (lezen natuurlijk) mee te nemen naar je dinertafel. Laten we beginnen met de aankleding.

Boekige aankleding

Misschien heb je nog wel iets liggen, misschien moet je ervoor naar de kringloopwinkel fietsen. Hoe je er ook aan komt: neem een boek dat stuk mag. Snijd voorzichtig de bladzijden eruit en lijm ze aan elkaar op zo’n manier dat het quasi-nonchalant oogt. Ik zou hier gewoon een pritt-stift voor gebruiken, dat werkt makkelijk zonder knoeien en is snel droog. Et voila: een tafelloper!

Boekige tafelloper

Ik ben ook verliefd geworden op deze schattige kaarsenpotjes. Zo sfeervol! Deze foto komt van Etsy, waar je de meest fantastische handgemaakte items kunt kopen. Ik ben fan! Maar deze is ook vrij eenvoudig zelf te maken.

Boekig kaarsenpotje

Neem een lege jampot, modpodge (speciale lijm) en een boek dat een bladzijde kan missen. Kijk ook even naar de opmaak van de pagina, een mooie titel bovenaan is natuurlijk extra tof. Misschien moet je juist een pagina nemen waar geen tekst aan de andere kant staat, als dat doorschijnt gaat dat misschien ten koste van het effect. Scheur je bladzijde op maat, zodat het netjes op je potje past. Smeer het potje in met modpodge, plak je bladzijde erop en smeer er nog een laag modpodge overheen. Et voila! Je kan nog een stukje touw bovenlangs wikkelen om het af te maken, eventueel met een hangertje of een paar kralen eraan. Kaarsje erin en klaar!

Boekig Menu

Nu je tafel al die gezellige boekige sfeer krijgt, wordt het tijd om het menu samen te stellen.
Ook daar kan je je uitleven in boekenthema. Met oude boeken kan je alle kanten op. Je zou ook een rechthoekige menukaart kunnen beplakken met snippers boek, of juist met een pons sterren of kerstboompjes uit oude bladzijden stansen. En wat dacht je van een diner in Hobbit-stijl? Als je houdt van veel en lekker eten is dat natuurlijk ideaal! Breakfast, second breakfast, elevensies, luncheon, afternoon tea, dinner Ă©n supper. What’s not to like! Als je handig bent met pen en papier kan je die prachtige Tolkien-letters maken, anders zijn er zat printables waarmee je je lol op kunt. Ik vond een recept voor Lembas elvenbrood dat hier uitstekend bij past. 

‘Liquid Luck’

Als je de Harry Potter boeken verslonden hebt, dan kan je ook helemaal losgaan! Natuurlijk kunnen we nooit tippen aan de kerstdiners in de grote hal, met sneeuw uit het plafond en Christmas crackers met levende muizen erin… zucht… maar we kunnen een eind komen. Maak bijvoorbeeld de meest fantastische toverdrank cocktails in een handomdraai. Zorg voor wat mooie flessen, lekkere drankjes met of zonder alcohol, wat voedingskleurstof en -last but not least- eetbare glitters. Die glitters geven elk drankje iets magisch!

Ik vond nog veel meer leuke boekige dinertips, een heel aantal heb ik voor jullie verzameld op Pinterest. Via deze link kom je op mijn prikbord “kerstblog Anderwereld”

En dan wil ik jullie ook heel graag wijzen op een bijzonder toffe website die ik vond: In Literature
Links bovenaan vind je de knop “browse by book” en dat leidt naar een lijst van meer dan 100 klikbare titels waarachter je recepten vindt die bij dat specifieke boek passen. Kerstdiner walhalla!

Heel veel plezier met snuffelen, knutselen en kokkerellen!

Leonie.