winter reading

Problemen van een boekenliefhebber: wat te doen in de winter naast lezen?

Problemen van een boekenliefhebber: wat te doen in de winter naast lezen?

15 tips!

10 november 2019 gastblog door Trix

Top vijf leukste uitjes in de winter voor een boekenliefhebber

1. Fantasy festival of conventie bezoeken

Hoewel we natuurlijk massaal aan de zomer denken wanneer het over festivals gaat, zijn er in de winter ook genoeg leuke festivals te bezoeken, ook op het gebied van boeken en fantasy. Zo zie je onder andere winter edities van festivals die ook in de zomer plaatsvinden. Naast festivals zijn er natuurlijk ook verschillende conventies te bezoeken. Zo zijn er tegenwoordig enorm veel verschillende Comic Cons en Anime Cons en er is ook een heuse Star Wars conventie! Hieronder vind je een aantal festivals en conventies die in november en december te bezoeken zijn.

Aankomende fantasy festivals en conventies:

  • Fantasy Fest Rijswijk,15 & 16 oktober 2022 in de Broodfabriek (staan wij!)
  • FACTS, 22 & 23 oktober, Flanders Expo Gent
  • Midwinter Fair 10 & 11 december 2022, Archeon in Alphen aan de rijn (staan wij!)

    Hou zeker onze Agenda in de gaten voor toekomstige events!

2. Boekenmarkt bezoeken

Wat is als boekenliefhebber nu één van de leukste dingen om te doen naast lezen? Juist, boeken kopen! Mocht je graag boeken voor een klein prijsje willen scoren dan zijn boekenmarkten de ‘place to be’. Overvolle kramen met tweedehands boeken zover het oog reikt. Voor de mensen die liever nieuwe boeken willen scoren is er natuurlijk ook genoeg aanbod op de meeste boekenmarkten. Hieronder volgen een aantal boekenmarkten die in november en december op de planning staan in Nederland.

3. Natuurwandeling maken

Hoewel de temperaturen in de winter in Nederland nogal uiteen kunnen lopen en het vaker om zachtere temperaturen gaat, associëren we de winter toch met guur en koud weer. Over het algemeen blijven we liever binnen waar de verwarming lekker aanstaat dan dat we naar buiten gaan om de kou en vaak ook de nattigheid te trotseren. Maar ook in de winter is het belangrijk en kan het ook heel fijn zijn om juist wel lekker naar buiten te gaan!

Ten eerste om natuurlijk een frisse neus te halen, want frisse lucht hebben we nodig om goed in ons vel te zitten en voor een goede concentratie, zodat we ons tegenwoordige drukke leven overvol afspraken en activiteiten in goede banen kunnen blijven leiden. En om op dit laatste punt in te haken,  biedt even naar buiten gaan de perfecte kans om even pauze te nemen van alle drukte en lekker even tot rust te komen. En een natuurwandeling is daar zéér geschikt voor. Lekker genieten van de natuur. Nu is het natuurlijk nog herfst en kun je genieten van een scala aan warme kleuren in de natuur. Maar ook in de winter biedt de natuur ons mooie aanzichten wanneer je door de kale takken en dorre struiken heen kijkt (zie afbeelding). Tot slot kan een wandeling in de natuur ons op vele manieren inspiratie bieden voor allerlei doelen of ideeën! 

Tip: Op het internet en bij het VVV-kantoor kan je wandelroutes door de natuur per regio of provincie vinden.

Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

4. Museum of kasteel bezoeken

Naast festivals, conventies en boekenmarkten zijn er ook hele leuke musea en culturele bezienswaardigheden te bezoeken voor boekenliefhebbers. Zo zijn er musea die je inzicht geven in de geschiedenis van hoe het boek als voorwerp is ontstaan, zoals een boekdrukkunstmuseum, maar bijvoorbeeld ook het GRID Grafisch Museum in Groningen waar je onder andere een kijkje kan nemen in een drukkerij en boekbinderij en je vanaf 17 november tot en met 5 januari de najaarsexpositie ‘Boeken binden’ kunt bezichtigen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook musea te bezoeken die zich vooral bezighouden met de inhoud van boeken, zoals het welbekende literatuurmuseum en het daarbij gelegen Kinderboekenmuseum in Den Haag. Een heel specifiek museum in deze categorie is het Nijntje museum dat helemaal in het teken staat van…juist, Nijntje, de zeer bekende creatie van Dick Bruna, die naast schrijver ook grafisch vormgever was. En zo is het cirkeltje rond.

Culturele bezienswaardigheden in relatie tot boeken zijn opvallend vaak kastelen en burchten, zoals bijvoorbeeld het Muiderslot in Muiden waar in de zeventiende eeuw de bekende auteur P.C. Hooft heeft gewoond tijdens het vervullen van zijn functie als Dorst van Muiden. Ook is het Muiderslot de thuisbasis voor de mythe van de Muiderkring; een groep letterkundigen en geleerden die in het Muiderslot bijeenkwamen tijdens de periode dat P.C. Hooft er woonachtig was. In en rondom het kasteel is er van alles te zien en te doen en het is gegarandeerd een leuk en interessant uitje voor jong en oud! Een ander kasteel dat ook beslist leuk is om te bezoeken, is Slot Loevestein. Een bezoek aan de tijd van ridders en soldaten voor het hele gezin. Je kunt er onder andere luisteren naar verschillende lezingen, presentaties en verhalen en een expositie over opgravingen bezichtigen. Je kunt zelfstandig het kasteel verkennen of een rondleiding boeken op afspraak.

Hieronder vind je de eerder genoemde uitgelichte musea en bezienswaardigheden die op verschillende manieren in verbinding staan met onze favoriete voorwerpen; juist, boeken!

Toffe, leuke en interessante musea en bezienswaardigheden:

     Muiderslot, Muiden

5. Een boekenwinkel bezoeken

Lekker snuffelen door de rijen boeken, verdeeld over tientallen, soms wel honderd boekenkasten die in deze geweldige winkels opgesteld staan. De snoepwinkel onder de boekenliefhebbers! Nu zijn er een aantal boekenwinkels die wat extra’s bieden die in de winter, vol donkere en gure dagen, zeer welkom zijn. Zo is er bijvoorbeeld de boekenwinkel Riemer & Wallinga Boekverkoopers in Ermeloo. De boekenwinkel is klassiek ingericht met houten vloeren en een heuse openhaard! Dit maakt de winkel niet alleen super mooi en lekker warm, maar het zorgt ook voor de ultieme huiskamer sfeer. Hoewel de uitstraling van de winkel dus heel klassiek oogt, is het assortiment boeken wel helemaal bij de tijd!

Riemer & Wallinga Boekverkoopers in Ermeloo

Ook in Groningen is er de mogelijkheid om lekker warm boeken te shoppen en te lezen, namelijk bij Boekhandel Riemer. Ook in deze boekhandel hangt een warme en gezellige huiskamersfeer door de houten vloeren, houten balken tegen het plafond en de openhaard. Ook kun je neerstrijken in een van de stoelen of aan de leestafels om tijdens het lezen te genieten van een lekker warm kopje thee of koffie. Natuurlijk zijn er nog veel meer boekenwinkels waar je een warm drankje kunt krijgen of zelfs kunt genieten van gerechten zoals gebak bij je koffie of thee of een luxe broodje. Maar boekenwinkels met een openhaard zijn er niet veel en zijn dan ook bijzonder en perfect om eens te bezoeken in de winter!

Boekhandel Riemer, Groningen

Dit waren de top vijf uitjes voor boekenliefhebbers naast lezen. Mocht je nu een dag hebben dat je geen zin of tijd hebt om een activiteit buiten de deur te ondernemen, maar toch iets anders wilt doen dan lezen, probeer dan bijvoorbeeld eens een luisterboek. Dan heb je toch de ontspanning van een boek, maar eens een keer op een andere manier. Mocht je liever iets actiefs willen doen, maar dan binnenshuis, dan vind je misschien wel iets leuks in onderstaande lijst, de top tien creatieve activiteiten voor in de winter.

Top tien Creatieve activiteiten voor in de winter

1. Kleuren (voor volwassenen)

Hoewel kleuren voor kinderen een tijdloze creatieve bezigheid lijkt te zijn (ondertussen wel minder populair bij oudere kinderen vanwege smartphone, spelcomputers etc.), is of beter gezegd was het nooit een activiteit die direct aan volwassenen gekoppeld werd. Maar toen, ergens rond begin 2014 ontstond er ineens een hype rondom kleuren voor volwassenen en dit was de afgelopen jaren toch wel echt een van de meest populaire creatieve activiteiten en dat is het nu nog steeds! Dat is ook helemaal niet gek, want je kan er op een ontspannen manier je creativiteit in kwijt en het haalt toch ook weer een beetje het kind in je naar boven.

Nu, ruim 5 jaar later zijn er zo ontzettend veel verschillende kleurboeken voor volwassenen op de markt dat het bijna onmogelijk is om te kiezen. Er is meer aanbod in kleurboeken voor volwassenen dan voor kinderkleurboeken, althans zo lijkt het. Dit grote aanbod zorgt er echter wel voor dat er ook super veel verschillende kleurboeken voor volwassenen in fantasy thema’s verkrijgbaar zijn, zoals zeemeerminnen, elfen, feeën, fantasy werelden en landschappen, Harry Potter en Game of Thrones. Dus mocht je geen genoeg kunnen krijgen van fantasy dan kun je naast fantasy boeken lezen ook in fantasy boeken kleuren!

Opmerking: kleurboeken voor volwassenen zijn natuurlijk ook leuk voor kinderen en zeker geschikt voor wat oudere kinderen, omdat zij vaak wel gedijen bij wat meer creatieve uitdaging.

Tip: Er zijn ook hele leuke verschillende kleurboeken voor volwassenen in winterthema en kerstthema beschikbaar!

Kleurboeken voor volwassenen kun je heel gemakkelijk online bestellen, maar ze zijn ook te koop in de meeste boekenwinkels en bij de Action. Soms verschijnen ze ook wel eens eenmalig bij winkels zoals de Kruidvat, de Lidl en de Aldi.

2. Boekenleggers maken

Als creatieve boekenliefhebber is het natuurlijk hartstikke leuk om je eigen boekenleggers te maken. De ideeën om zelf boekenleggers te creëren zijn eindeloos! Je kunt verschillende materialen gebruiken, zoals karton, patroonkarton, potloden, stiften, verf, markers, stickers, stempels, stof, vilt, touw, lintjes en metaaldraad. Ook kun je verschillende soorten boekenleggers maken, zoals de traditionele rechthoekige, de hoekboekenleggers die je op de hoek van een bladzijde kunt zetten of een metalen of magnetische boekenlegger die je om de bladzijde vast kunt klippen. Eveneens zijn er natuurlijk verschillende stijlen en technieken die je kunt gebruiken voor je boekenlegger, zoals patroonboekenleggers, boekenleggers met handgeletterde quotes, fotoboekenleggers etc. Tot slot kun je een thema kiezen voor je zelfgemaakte boekenleggers, zoals bijvoorbeeld fantasy, winter of kerst.

Voor inspiratie om zelf boekenleggers te maken en voor de gratis prints voor de kerstboekenleggers op bovenstaande afbeelding (eerste link), kun je de volgende blogs raadplegen:

It’s Always Autumn

Cutesy Crafts Blog

Red Ted Art – Cute and easy crafts for kids ( de eerste 23 pagina’s via de zoekopdracht die is toegepast in deze link staan vol DIY (Do It Yourselve) boekenleggers)


3. Ornamenten voor in de kerstboom maken

 De kerstboom versieren is natuurlijk al een creatief proces op zich, maar hoe leuk en origineel is het om je eigen kerstversiering te maken? Zo heb je gegarandeerd een unieke kerstboom! En nog belangrijker is dat je niet beperkt wordt door de kerstboomornamenten die in de winkels te vinden zijn (ook al zijn dat er al te veel om uit te kiezen).

Als boekenliefhebber en/of fantasyliefhebber is het natuurlijk leuk om je boom te versieren met ‘bookish’ en fantasy ornamenten. Als je vindt dat deze ornamenten de gezellige, cozy kerstsfeer toch een beetje verdoezelen of als je niet genoeg tijd hebt om verschillende ornamenten te maken, kun je ze natuurlijk samen met traditionele en in de winkelgekochte kerstboomversiering in de boom hangen. Met slechts één zelfgemaakt kerstornament maakt je jouw kerstboom al persoonlijker en origineler.

Als je inspiratie zoekt, kan je eens op Pinterest kijken of bij deze andere BLOG van ons. Kerstboomversiering in de thema’s boeken en fantasy zijn echter schaars, dus voor inspiratie kun je het beste je eigen fantasy gebruiken!

4. Bullet Journaling

Een andere zéér populaire creatieve bezigheid naast kleuren voor volwassenen is Bullet Journaling. Een bullet journal is vaak een combinatie van een agenda, lijstjes, schema’s, trackers (in kaart brengen van bijvoorbeeld humeur, bepaalde gewoontes en gedrag), notities en een dagboek. Welke van deze en eventueel andere onderdelen je in je bullet journal wilt hebben, bepaal jezelf. Dat is ook de kracht van een bullet journal, een voor en door jou op maat gemaakte agenda met alles wat jij erin wilt hebben.

Een bullet journal is vaak een notitieboek vol papier met stipjes in plaats van lijntjespapier wat handig is met het tekenen van schema’s, vakjes en tabellen. De producten die je kunt gebruiken om in je Bullet journal te werken en om deze te versieren zijn heel divers. Zo kun je gebruik maken van verschillende soorten schrijfgerei, zoals potloden, pennen, stiften, gelpennen, brushpennen en markers op waterbasis (markers op alcoholbasis drukken door!). Overige materialen die je kunt gebruiken om je bullet journal verder te versieren, zijn onder andere washitape, lint, stickers, stempels en patroonkarton.

Voor ideeën ter invulling van een bullet journal en voor tips en voorbeelden bij het ontwerpen van pagina’s, kun je terecht bij de volgende video’s en blogs:

Seventeen (meerdere video’s van Noelle)

Creachick (heeft meerdere video’s over bullet journaling)

Ladify

Vaker Vrolijk

5. Iets lekkers bakken of een feestelijk kerstdiner (voor)bereiden

Het is vast niemand ontgaan dat het Sinterklaas snoepgoed alweer volop in de winkels aanwezig is. De meningen hierover zijn verdeeld. Sommigen vinden het veel te vroeg, anderen zitten al verheugd pepernoten en schuimpjes te smikkelen. Natuurlijk is al dat snoepgoed hartstikke lekker, maar het kan naast lekker ook heel leuk zijn door het zelf te bakken. Zeker lekkernijen zoals kruidnoten, taaitaai en gevulde speculaas kun je heel goed zelf maken. Er zijn tegenwoordig zelfs bakmixen te koop die het bakproces nog makkelijker maken.
Ook kun je zelf hele leuke Kerst- en Nieuwjaarskoekjes en -chocolaatjes maken met bakvormpjes en door met glazuur woorden of een korte boodschap, zoals ‘Merry Christmas’ of ‘Happy New Year’ op de koekjes en chocolaatjes te maken. De kinderen zullen gegarandeerd mee willen helpen en dus is het een super leuke, creatieve en lekkere gezinsactiviteit!

Naast al die lekkernijen, moet er natuurlijk ook normaal gegeten worden. Vaak staan er tijdens de feestdagen ook meerdere gangen menu’s met de familie op de planning, vooral met Kerst. Zo’n menu kun je natuurlijk heel uitgebreid maken, maar ook lekker simpel houden. Uiteindelijk ben je vaak de meeste tijd kwijt aan het bedenken welke gerechten je wil en/of kan maken, want er is enorm veel keus! Maar een kerstdiner plannen en vooral het zelf maken van de gerechten is super leuk en geeft vooral ook veel voldoening, zeker als je bedenkt hoe blij je familie zal worden van al dat lekkere eten wat jij voor hen bereid hebt.

Op de receptenpagina van de Albert Heijn (Allerhande) vind je allerlei recepten voor het traditionele Sinterklaas snoepgoed, maar ook recepten met een twist en minder voor de hand liggende recepten in het thema van Sinterklaas. 
Daarnaast vindt je in deze BLOG van ons nog meer inspriratie om zo boekig mogelijk te dineren.

Smakelijke feestdagen gewenst!

6. Sieraden maken

Zelf sieraden maken is ook een populaire creatieve bezigheid. Er zijn tegenwoordig een redelijk aantal online groothandels waar je ook als particulier onderdelen kunt bestellen, waardoor de mogelijkheden om zelf sieraden te maken enorm zijn toegenomen. Je kunt voordeliger een grotere of juist kleinere hoeveelheid kralen bestellen en je hebt beschikking over allerlei bedeltjes, flosjes en andere extraatjes om je sieraden mee op te leuken. In de grotere hobbywinkels is vaak ook materiaal te vinden om zelf leuke sieraden mee te maken.

Zelf sieraden maken is niet alleen leuk, maar ook praktisch, omdat je ze helemaal naar je eigen stijl en wensen kunt maken. Daarnaast zijn ze ook super leuk om weg te geven als cadeautje. Een uniek cadeau met liefde gemaakt, daar kan geen gekocht cadeau tegen op! Of je nu oorbellen, armbandjes, kettingen, tassenhangers of sleutelhangers wilt maken, inspiratie is er genoeg te vinden op het internet. Twee Youtube kanalen waar je inspiratie vandaan kan halen en waar ook veel instructievideo’s op staan zijn:

Kralenhoekje
Dreambeads Online

7. Kerstkaarten maken

Het sturen van kerstkaarten raakt de afgelopen jaren steeds meer in de vergetelheid. Sommige mensen vinden dat heel jammer, anderen vinden het wel prima. Vaak zie je dat er alleen nog fysieke kaarten gestuurd worden naar de meest hechte relaties, zoals familie en de beste vrienden. Juist dan is het leuk om de kerstkaarten zelf te maken. Je hebt dan unieke kerstkaarten waar liefde en moeite in zit en je naasten zullen dat vast en zeker waarderen!

Voor het maken van kerstkaarten kun je ook weer een breed scala aan materialen gebruiken (Karton, patroonkarton, ponsen, stickers, 3D plaatjes, glitters, markers, potloden, stiften, gelpennen etc.) en ook kun je werken met verschillende stijlen, zoals traditionele illustraties of juist moderne handgeletterde kaarten. Natuurlijk kun je ook werken met verschillende thema’s (winters landschap, vogeltjes, sneeuwpoppen, Kerstmannen etc.) en kleurenschema’s (blauwwit, roodgroen, roodgoud, zilvergroen etc.).

Pinterest is een geweldige inspiratiebron voor het opdoen van ideeën voor je eigengemaakte kerstkaarten.

Opmerking: natuurlijk is de winter nog niet afgelopen na de Kerst. Maar ook na de Kerst kun je natuurlijk kaarten blijven maken, maar dan voor andere gelegenheden, zoals verjaardagen. Ook hiervoor kun je enorm veel ideeën vinden op Pinterest!

8. Tekenen en/of schilderen

Tekenen en schilderen zijn toch wel de meest tijdloze creatieve activiteiten van deze lijst. Het is al tijden een veelvoorkomende uitlating van creativiteit voor zowel jong als oud. Het is een leuke en ontspannende bezigheid en de tijd die je besteed aan een tekening of schilderij kan enorm uiteenlopen, waardoor je deze activiteiten heel flexibel kan inzetten. Al heb je maar 5 minuten de tijd, toch kun je een tekening maken. Wanneer je meerdere uren te overbruggen hebt, kun je een tijdrovend kunstwerk creëren.

Je kunt jezelf uitdagen door bijvoorbeeld iets na te tekenen/schilderen, iemand anders laten beslissen wat je gaat tekenen/schilderen, in een bepaalde stijl of een bepaald thema te tekenen/schilderen. Ook kun je aan de slag gaan met tekenboeken die je instrueren hoe je bepaalde dingen kan leren tekenen, zoals natuurgetrouwe dieren of sprekende stripfiguren. Deze boeken vind je onder andere in boekenwinkels en hobbywinkels, maar natuurlijk ook op webwinkels. Daarnaast vind je op internet via bijvoorbeeld Google ook veel gratis instructies om bepaalde dingen te tekenen.

Voor inspiratie zou ik zeggen: kijk om je heen en kijk soms ook verder dan wat je in eerste instantie ziet. Denk aan je interesses en dingen die je bezig houden. Hier kun je vaak al enorm veel inspiratie uithalen!

9. Creatief cadeautjes inpakken

De feestdagen komen steeds dichter bij en daar horen traditiegetrouw cadeautjes bij. Vaak kun je de cadeautjes in laten pakken in de winkel waar je ze koopt, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen! Er zijn talloze mogelijkheden om je cadeautjes zo mooi mogelijk in te pakken, zodat deze de show kunnen stelen tijdens Pakjesavond of onder de kerstboom. Mocht je inspiratie op willen doen dan kun je de volgende video’s bekijken:

KreaDoe

Ventuno Art

5-Minute Crafts GIRLY

10. Fotografie

We eindigen deze top 10 creatieve activiteiten voor de winter met fotografie. Het maken van foto’s is niet alleen een activiteit om je creativiteit in kwijt te kunnen, maar je kunt er natuurlijk ook mooie en/of belangrijke momenten, beelden of voorwerpen op vastleggen. Wat fotografie uniek maakt in deze lijst, is dat het een activiteit is die je ook sneller naar buiten leidt, want de natuur is namelijk heel geschikt voor fotografie en kan de mooiste plaatjes opleveren.

Maar ook binnen is er natuurlijk genoeg te fotograferen, al helemaal met de feestdagen, waarop je de momenten van gelukkig en gezellig samenzijn vast kunt leggen voor later, maar ook hele mooie sfeerfoto’s kunt maken van bijvoorbeeld de glinsterende kerstversiering, de stapels cadeaus op pakjesavond, de lekkere Sinterklaaslekkernijen, het zelfgemaakte kerstdiner, de heerlijk Nieuwjaarsbrunch of het prachtige siervuurwerk.

Tot slot is het natuurlijk ook leuk om die dingen te fotograferen waar je een passie voor hebt, zoals bijvoorbeeld boeken en leuke ‘bookish’ items!

Wil je graag wat van deze toffe activiteiten gaan doen en ze bijhouden op een fijn lijstje?
Vraag dan hier onze ‘Cozy Reading List’ aan!

Dat waren dan de top 5 leukste uitjes in de winter voor een boekenliefhebber en de top 10 Creatieve activiteiten voor in de winter. Hopelijk vonden jullie het leuk om te lezen en kunnen jullie er inspiratie uithalen! Nu zou je misschien denken: een leuk rijtje creatieve activiteiten, maar schrijven staat er niet bij en dat is natuurlijk de creatieve bezigheid die het makkelijkst en vaakst in verband wordt gebracht met boeken en het lezen van boeken. De reden hiervoor is dat er later tijdens de looptijd van de AnderWereld Magische Adventkalender nog een blog volgt waarin de volle focus op schrijven ligt, dus de absentie ervan in deze lijst wordt dan dubbel en dwars goedgemaakt! 

Wat vond jij van deze blog? Laat het ons vooral weten!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, acties en kortingen bij AnderWereld? Schrijf je dan in voor onze Boekenpost.